Регионална конференција „Заједнице отпорне и спремне на природне катастрофе“ одржана је данас у организацији Архус центра Нови Сад ЈВП “Воде Војводине“, а под покровитељством Министартсва пољопривреде и заштите животне средине. Скупу је присуствовало више од 20 представника локалних самоуправа и кризних штабова са територије АП Војводине. Присутнима су се обратили председница Архус центра, тe представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, представница ОЕБС-а у Србији и помоћник директора за техничке послове ЈВП „Воде Војводине“ Александар Николић.

– Једна од најбитнијих ствари када је одбрана од поплава у питању je добра сарадња између управљача и локалних самоуправа и кризних штабова, што се могло и видети 2014. године када смо успешно одбранили Срем – истакао је Николић.

Овом приликом се разговарало и о улози ЈВП “Воде Војводине“ у припремама и спровођењу одбране од поплава, као и активностима предузећа на плану едукације становништва, а нарочито деце на ову тему.

Данашња конференција део је пројекта „Јачање свести јавности о смањењу ризика од непогода – заштита животне средине, превенција поплава и климатске промене на локалном нивоу“ који за циљ има јачање капацитета локалних штабова за ванредне ситуације и њихов подстицај да буду активни учесници у промоцији напора за смањењем ризика.