Radni sastanak u vezi sa izradom lokalnog operativnog plana odbrane od poplava na vodama II reda za područje Južnobačkog okruga održan danas u upravnoj zgradi JVP „Vode Vojvodine“. Osim stručnjaka za odbranu od poplava iz JVP „Vode Vojvodine“, predstavnicima lokalnih samouprava, obratili su se i nadležni iz Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu i Odeljenja za upravljanje rizikom. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih 12 lokalnih samouprava Južnobačkog okruga.

Kako bi se lokalne samouprave što bolje pripremile za eventualne poplave na vodotocima u njihovoj nadležnosti preporučeno im je imenovanje lica za koordinaciju odbrane od poplava za određenu teritoriju. U saradnji sa stručnim timom, to lice, bilo bi zaduženo za proglašavanje faza odbrane od poplava i evidentiranje podataka o poplavnim događajima na ovim vodama. Predloženo je takođe, da se zbog veće efikasnosti i što kvalitetnijeg rada definišu kriterijumi za proglašenje redovne i vanredne odbrane od poplava, tabelarno prikažu vodotoci, daju karakteristični podaci o vodotocima, itd. Istaknuto je i da je veoma bitno navesti i sve objekte koji mogu imati uticaj na protok vode, kao što su propusti, mostovi, nelegalno izgrađeni objekti i drugo.

Operativni plan za vode II reda, kao temelj svake moguće odbrane od poplava, donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, uz mišljenje JVP „Vode Vojvodine“.

Sastanak su inicirali i sazvali Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu i JVP „Vode Vojvodine“.