Osma po redu regata „Vode Vojvodine“ isplovila je jutros iz Novog Sada na desetodnevno krstarenje ravnicom, od 24. juna do 3. jula 2016. godine. Polazak regate obeležen je prolaskom brodova kroz novosadsku prevodnicu koja spaja Dunav i kanal DTD.

Regata „Vode Vojvodine“ krenula je na put dug 300 kilometara duž kanala Bačke i Dunavom, na kružnoj ruti Novi Sad-Bački Petrovac-Odžaci-Srpski Miletić-Sombor-Bezdan-Sombor-Karavukovo-Bačko Novo Selo-Novi Sad.

JVP „Vode Vojvodine“ tradicionalno organizuje regatu povodom 29. juna – Dana Dunava, i ona je jedna od najvećih višednevnih rekreativnih plovidbi u našoj zemlji. U regati ove godine učestvuje oko 80 brodova, sa više od 200 članova posade. Među panonskim mornarima je i oko četrdesetoro dece školskog i predškolskog uzrasta. Domaćim nautičarima, uglavnom iz Novog Sada i Beograda, pridružili su se i učesnici iz inostranstva – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Holandije.

Organizacijom regate, JVP „Vode Vojvodine“ želi da promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam, ali i da afirmiše život na vodi i uz vodu. Ovogodišnjom regatom se obeležava i 160 godina prevodnice Bezdan, izuzetno značajnog objekta industrijske baštine na vojvođanskim kanalima na kom je prvi put u Evropi primenjeno podvodno betoniranje.

Ovim putem, na saradnji i gostoprimstvu, zahvaljujemo se lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama Bačkog Petrovca, Odžaka, Srpskog Miletića, Sombora, Bezdana, Karavukova i Bačkog Novog Sela.