Ниске темепературе, низак водостај и немогућност транспорта леда низводно од Београда условили су формирање ледостаја све од Београда па до надомак Новог Сада. Водопривредни  стручњаци су овако нешто очекивали, али напомињу да разлога за бригу нема. Знатнијег повећања водостаја нема, (код Новог Сада водостај је од јуче порастао за 13 центиметара), што значи да нема  ледених баријера и да вода испод леда несметано тече. Лед се само слаже један до другог, а дебљина му је између два и три центиметра. Ледостај је синоћ стигао све до Сремских Карловаца, а од јутрос лед стоји и између новосадских мостова па ће га потискивач „Слога“ пропустити низводно док се не попуни незалећени део низводно од Жежељевог моста у Новом Саду,  у зони Калишта.

Олакшавајућа околност је и то што су мађарски ледоломци  „Сечењи“ и „Седмица“ из Београда кренули у узводно пробијање коридора према Новом Саду, али је тренутно тешко проценити колико ће им требати времена да прођу деницу дугу 60 километара, на којој би требало да направе коридор широк око 50 метара. Поред дебљих санти које пробијау код Нових Бановаца чекају их и наслаге  код Сурдука. Све остало је површински лед. У оваквим условима ледоломци дневно  у просеку пређу нешто више од 10 километара. Добро је и што нам са узводног дела Дунава из Мађарске не стижу веће количине леда, а и то што прогностичари током следеће недеље најављују пораст темепература.

Ледоломац XI који одржава коридор у даљској кривини данас ће само проћи деоницу од Вуковара до Богојева без додатног ширења коридора.

Јутрос је на делу Дунава од Новог Сада до Сланкамена уместо редовне, уведена ванредна одбрана од загушења ледом, док је на  деоници од Богојева до Старог Села уместо ванредне сада редовна одбрана. Тренутно се ванредна одбрана спроводи  на 89 километара Дунава, а редовна на 644 километра Дунава, Саве, Тисе и банатских водотока.