Niske temeperature, nizak vodostaj i nemogućnost transporta leda nizvodno od Beograda uslovili su formiranje ledostaja sve od Beograda pa do nadomak Novog Sada. Vodoprivredni  stručnjaci su ovako nešto očekivali, ali napominju da razloga za brigu nema. Znatnijeg povećanja vodostaja nema, (kod Novog Sada vodostaj je od juče porastao za 13 centimetara), što znači da nema  ledenih barijera i da voda ispod leda nesmetano teče. Led se samo slaže jedan do drugog, a debljina mu je između dva i tri centimetra. Ledostaj je sinoć stigao sve do Sremskih Karlovaca, a od jutros led stoji i između novosadskih mostova pa će ga potiskivač „Sloga“ propustiti nizvodno dok se ne popuni nezalećeni deo nizvodno od Žeželjevog mosta u Novom Sadu,  u zoni Kališta.

Olakšavajuća okolnost je i to što su mađarski ledolomci  „Sečenji“ i „Sedmica“ iz Beograda krenuli u uzvodno probijanje koridora prema Novom Sadu, ali je trenutno teško proceniti koliko će im trebati vremena da prođu denicu dugu 60 kilometara, na kojoj bi trebalo da naprave koridor širok oko 50 metara. Pored debljih santi koje probijau kod Novih Banovaca čekaju ih i naslage  kod Surduka. Sve ostalo je površinski led. U ovakvim uslovima ledolomci dnevno  u proseku pređu nešto više od 10 kilometara. Dobro je i što nam sa uzvodnog dela Dunava iz Mađarske ne stižu veće količine leda, a i to što prognostičari tokom sledeće nedelje najavljuju porast temeperatura.

Ledolomac XI koji održava koridor u daljskoj krivini danas će samo proći deonicu od Vukovara do Bogojeva bez dodatnog širenja koridora.

Jutros je na delu Dunava od Novog Sada do Slankamena umesto redovne, uvedena vanredna odbrana od zagušenja ledom, dok je na  deonici od Bogojeva do Starog Sela umesto vanredne sada redovna odbrana. Trenutno se vanredna odbrana sprovodi  na 89 kilometara Dunava, a redovna na 644 kilometra Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka.