Na današnji dan, vodostaj Save kod Sremske Mitrovice pre tri godine dostigao je do tad nezabeleženih 869 centimetara. Odbrana od poplava u Sremu u proleće 2014. godine, na fruškogorskim potocima i na 120 kilometara Save, od  Jamene do Kupinova, biće zapamćena kao jedna od najvećih na području Vojvodine. Odbrana je trajala 55 dana, a najteže je bilo sredinom maja kada je Sava oborila sve dotadašnje rekorde. Davne 1974. godine Sava kod Sremske Mitrovice zaustavila se na 800 centimetara.

Zbog probijanja savskih nasipa u susednoj Hrvatskoj, voda nam je stigla kroz branjeno područje, i nažalost, potopila selo Jamena na samoj granici sa Republikom Srpskom i Hrvatskom. Evakuacija i stanovništa i stoke srećom je bila pravovremena. Osim Jamene, ogromna  količina vode koja je nekontrolisano stizala – ne koritom reke, već kroz šume i atare, ugrožavala je i Sremsku Raču, Bosut, Morović, Višnjićevo, a u krajnjem slučaju Sremsku i Mačvansku Mitrovicu.

Na odbrani ugroženih sremskih sela  danonoćno je radila gotovo cela vojvođanska vodoprivreda, sremska komunalna preduzeća i stotine volontera. Za nepunih 48 sati sela su opasana privremenim  nasipima dugačkim 40 kilometara. U zemljane nasipe u rekordnom roku ugrađeno je oko 180.000 kubika zemlje i na  hiljade džakova sa peskom. Pored toga u privremene odbrambene linije ugrađeno je i milion malih džakova sa peskom, 6.700 džambo džakova, 430 rolni folije i preko 16.000 kubika peska.

Odbrana je koštala oko 300 miliona dinara, a u rekonstrukcije i sanacije oštećenih odbrambenih linija i objekata, u protekle tri godine uloženo je još toliko.

Knjiga „Kako smo branili Srem“, u izdanju JVP „Vode Vojvodine“ verno je svedočanstvo o odbrani od poplava na Savi.

Elektronsko izdanje knjige može se pogledati u levom meniju u rubrici brošure.