На данашњи дан, водостај Саве код Сремске Митровице пре три године достигао је до тад незабележених 869 центиметара. Одбрана од поплава у Срему у пролеће 2014. године, на фрушкогорским потоцима и на 120 километара Саве, од  Јамене до Купинова, биће запамћена као једна од највећих на подручју Војводине. Одбрана је трајала 55 дана, а најтеже је било средином маја када је Сава оборила све дотадашње рекорде. Давне 1974. године Сава код Сремске Митровице зауставила се на 800 центиметара.

Због пробијања савских насипа у суседној Хрватској, вода нам је стигла кроз брањено подручје, и нажалост, потопила село Јамена на самој граници са Републиком Српском и Хрватском. Евакуација и становништа и стоке срећом је била правовремена. Осим Јамене, огромна  количина воде која је неконтролисано стизала – не коритом реке, већ кроз шуме и атаре, угрожавала је и Сремску Рачу, Босут, Моровић, Вишњићево, а у крајњем случају Сремску и Мачванску Митровицу.

На одбрани угрожених сремских села  даноноћно је радила готово цела војвођанска водопривреда, сремска комунална предузећа и стотине волонтера. За непуних 48 сати села су опасана привременим  насипима дугачким 40 километара. У земљане насипе у рекордном року уграђено је око 180.000 кубика земље и на  хиљаде џакова са песком. Поред тога у привремене одбрамбене линије уграђено је и милион малих џакова са песком, 6.700 џамбо џакова, 430 ролни фолије и преко 16.000 кубика песка.

Одбрана је коштала око 300 милиона динара, а у реконструкције и санације оштећених одбрамбених линија и објеката, у протекле три године уложено је још толико.

Књига „Како смо бранили Срем“, у издању ЈВП „Воде Војводине“ верно је сведочанство о одбрани од поплава на Сави.

Електронско издање књиге може се погледати у левом менију у рубрици брошуре.