Učenici četiri osnovne škole sa teritorije Opštine Srbobran učestvovali su danas u priredbi održanoj u okviru manifestacije „Dani Beljanske bare“ u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Srbobranu. Upriličena je i izložba najuspešnijih likovnih i literarnih radova na temu Parka prirode „Beljanska bara“, a JVP „Vode Vojvodine“ obezbedilo je nagrade za 13 najuspešnijih.

U priredbi su učestvovali osnovci iz srbobranskih škola „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Vuk Karadžić“, te OŠ „Petar Drapšin“ iz Turije i OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Nadalja, a prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizami zaštitu životne sredine i lokalne samouprave Srbobran. Takođe, danas je organizovana i edukacija o biljnom i životinjskom svetu Parka prirode „Beljanska bara“ za decu iz vrtića u Turiji.

Manifestacija Dani Beljanske bare“ održana je po prvi put, u organizaciji JVP „Vode Vojvodine“ u saradnji sa opštinama Srbobran i Bečej. Održana je povodom Evropskog dana parkova, sa ciljem da se podigne ekološka svest dece osnovnoškolskog uzrasta o značaju zaštite ovog područja.

Zaštićeno prirodno dobro „Beljanska bara“ proglašena je za park prirode 2013. godine.