Realizacija četiri, od ukupno jedanaest projekata, prijavljenih za finansiranje iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda počela je 7. avgusta ove godine.

Radove na dvonamenskom sistemu „Međa“, koji će omogućiti navodnjavanje 762 hektara poljoprivrednih površina, danas su obišli ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i vršilac dužnosti direktora JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Pored sistema „Međa“, započeli su i radovi na dvonamenskim sistemima „Itebej I“, „Jankov most I i II“ i „Rečej“. Ukupna vrednost ova četiri projekta iznosi oko 113 miliona dinara, a kada budu gotovi, iz njih će moći da se navodnjava više od 2.300 hektara.

Kada se realizuju radovi na svih 11 lokacija, moći će da se navodnjava oko 37.000 hektara zemljišta, a radovi će koštati oko 1,5 milijardi dinara.

Program izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini preko Abu Dabi fonda predstavlja krupan korak u daljem razvoju navodnjavanja, racionalnom korišćenju vodnih resursa i širenju mogućih površina za navodnjavanje.

Cilj ulaganja u našu zemlju je podrška privrednom razvoju Srbije smanjivanjem troškova finansiranja, unapređenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja.