JVP „Vode Vojvodine“ nastavlja sa preciznom dinamikom sprovođenja investicionih aktivnosti koje su planirane ovogodišnjim Programom poslovanja. Obaveštavamo javnost da je u toku radovi na uređenju podsistema „Mali Iđoš“.  

Tokom proleća, na kanalu Kula – Mali Iđoš izgrađena su dva mosta, a iskopano je i još 650 metara kanala, na koji je postavljen geotekstil, vodonepropusna folija i zaštitna ograda, što je predstavljalo investiciju od 60 miliona dinara. Trenutno su u završnoj fazi radovi na izgradnji propusta ispod železničke pruge, vredni 17,4 miliona dinara. U okviru ovih radova, do sad je urađeno telo propusta, a sledi postavljanje betonske obloge i spojanje propusta sa kanalom. Radove izvodi firma BIN – ING Beograd i ERGOL – SMB Petrovaradin. Očekujemo da će u najskorije vreme ovi radovi biti završeni.

U narednom periodu očekuje se i nastavak radova na ovom podsistemu iz sredstava Abu Dabi fonda. Dodatno će se uraditi prvih pet kilometara kanala koji je već u funkciji. Pored zemljanih i geodetskih radova,  ta deonica kanala će se oblagati novom vodonepropusnom folijom.

Napominjemo da je podsistem „Mali Iđoš“ deo regionalnog sistema „Severna Bačka“ koji je projektovan kao višenamenski sistem. Podsistem je predviđen da obezbeđuje vodu za navodnjavanje 11.500 hektara poljoprivrednih površina na područjima opština Kula, Vrbas, Mali Iđoš i Bačka Topola.

Navodnjavanje je neophodna i trajno isplativa meliorativna i agrotehnička mera u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, bez koje se ne može očekivati prosperitet poljoprivrede.