Представници ЈВП „Воде Војводине“ потписали су два уговора из ИПА програма прекограничне сарадње, што ће донети вишемилионска додатна улагања у Хидросистем ДТД у 2018. години. Један пројекат је ревитализација канала Бегеј, на потезу од Клека до Српског Итебеја кроз ИПА програм сарадње Румунија-Србија, где је планирано улагање око седам милиона евра. Други пројекат је из ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија и односи се на обнову преводнице Бездан и хидрочвора Шебешфок, за шта је предвиђено око 3,5 милиона евра. Радови из ових пројеката одвијаће се наредне године.

 

Ревитализација канала Бегеј

Овај пројекат подразумева ревитализацију хидрочворова Клек и Српски Итебеј – преводница, устава и пратећих објеката. Између два места, градиће се бициклистичка стаза поред канала, дуга 30 километара. У Зрењанину је планирана изградња плутајућег дока, привеза на Бегеју и набавка пловног багера и пловне косачице за одржавање његове пловности. Такође, биће израђена пројектна документација за измуљење канала Бегеј.

Вредност целог пројекта износи скоро 14 милиона евра, док је наш буџет око седам милиона евра. Пројекат се финансира из средстава ЕУ, са 85 процената, док осталих 15 процената долази из сопствених средстава.

Након завршетка радова, очекује се поновно отварање пловидбе на каналу Бегеј, развој туризма, унапређење инфраструктуре и повезивање прекограничног региона кроз повећање транспорта.

У овом пројекту ЈВП „Воде Војводине“ учествује заједно са Покрајинским секретаријатом за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, док с румунске стране учествују још два партнера.

 

Санација преводнице Бездан

Циљ пројекта је унапређење функционалности самог канала. На преводници Бездан планирани су радови на њеном оспособљавању, као једног од кључних објеката за пловни пут Врбас – Бездан и значајне улоге ове преводнице у одбрани од високих водостаја реке Дунав. Иначе, преводница Бездан није у функцији више од четврт века. Радови на санацији уставе и преводнице Шебешфок, довешће до бољег протока Бајског канала, унапредиће  рад система за одводњавање,  а како је канал Баја – Бездан проглашен заштићеним подручјем прве категорије у Горњем Подунављу побољшаће се и туристичка понуда на каналу.

Буџет којим располаже српска страна пројекта је скоро 3,5 милиона евра. У случају прихватања пројекта почетак радова је планиран крајем наредне године. Радови би требало да буду готови током 2020. године.

Пројекат је део Интерег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија и од стратешке је важности за погранични регион између наше две државе. Финансијер радова је Европска унија. Пријаву за пројекат ЈВП „Воде Војводине“ поднело је у сарадњи са мађарском дирекцијом за воде и Фондом  „Европски послови“ АП Војводине.