Prvi međunarodni plan upravljanja slivom reke Tise, predstavljen je u JVP „Vode Vojvodine“ zainteresovanim stranama (stakeholder) na Projektu JoinTisza, ali i stručnoj javnosti Srbije.

Ovaj Plan je značajan korak ispunjenja zahteva Okvirne direktive EU o vodama u oblasti životne sredine. Po rečima mr Branislave Matić iz Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, jedan od osnovnih ciljeva je uspostavljanje ravnoteže na slivu reke Tise, i to između potreba reke, ekosistema i potreba stanovništva i razvoja regiona. Slivno područje Tise je najveći podsliv na Dunavu i prebivalište za 14 miliona stanovnika pet zemalja: Ukrajine, Rumunije Slovačke, Mađarske i Srbije. Svih pet zemalja su potpisnice Konvencije o zaštiti reke Dunav, a formirale su i Grupu za Tisu u okviru Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR).

O načinu izbora zainteresovanih strana i njihovoj ulozi i značaju u svim fazama definisanja potrebnih mera u budućim planovima upravljanja, govorio je dr Ratko Bajčetić iz JVP „Vode Vojvodine“.

Realizatorka radnog paketa 6.5 u Projektu JoinTisza, Daniela Stojković Jovanović, bliže je upoznala prisutne sa ulogom koju zainteresovane strane imaju, kako u konkretnom slučaju ovog Projekta, tako i o uopštenom značaju uključivanja javnosti u strateško planiranje.

Iako jedinstven i vredan u svakom smislu, sliv reke Tise je istovremeno izložen sve većem pritisku i ozbiljnom zagađivanju od poljoprivrede, industrije i gradova, uređenja i morfoloških promena na obalama i koritima vodotoka, kao i poplava i suša. Prvi plan upravljanja je pri isteku i Projekat predstavlja draft predloga mera koji bi trebalo da se nađe u novom Drugom planu upravljanja vodama na slivu reke Tise. On je, kako je zaključeno na skupu, više od samo jednog akta, zato što obavezuje sve države Potisja da sprovedu potrebne mere za ostvarenje koordiniranog održivog razvoja sliva.