Водопривреда Војводине синоћ је обележила један од својих најзначајнијих јубилеја – 40 година од завршетка изградње Хидросистема Дунав – Тиса – Дунав.

Свечана академија „40 година у 40 минута“, која је одржана у Српском народном позоришту, окупила је водопривредне стручњаке, сараднике, колеге, али и поштоваоце ове важне делатности. Изузетна нам је част и задовољство што смо имали прилику да представимо и учеснике у изградњи Хидросистема, који су нам пренели део свог драгоценог искуства.

Хидросистем Дунав – Тиса – Дунав, ван сваке сумње, представља један од највећих човекових подухвата ове врсте, а по својим многоструким наменама јединствен је у свету, а опет, прављен по мери живота и захтевима Војводине и Војвођана. У време изградње 1957 – 1977. године, Хидросистем ДТД сматран је за један од највећих инвестиционих пројеката. Са изграђених 939 километара каналске мреже повезује 80 насеља, а гравитира му 50 процената становништва у Покрајини. У склопу Хс ДТД налази се 26 устава, 17 бродских преводница, пет великих црпних станица и 86 мостова. Највећи хидрограђевински објекат на Хидросистему ДТД је Брана на Тиси код Новог Бечеја, чијим је пуштањем у рад новембра 1977. године и званично завршен Хидросистем.

Од тада, у својој вишедеценијској експлоатацији, Хидросистем Дунав – Тиса – Дунав у потпуности је испунио своју улогу и омогућио привредни и друштвени развој Војводине.

Уједно, ово је година у којој се подсећамо да је прошло шест деценија од смрти идејног творца Хидросистема ДТД, инжењера Николе Миркова.

„Војводина није дар природе – она је од природе отета“ – Инжењер Никола Мирков