Vodoprivreda Vojvodine sinoć je obeležila jedan od svojih najznačajnijih jubileja – 40 godina od završetka izgradnje Hidrosistema Dunav – Tisa – Dunav.

Svečana akademija „40 godina u 40 minuta“, koja je održana u Srpskom narodnom pozorištu, okupila je vodoprivredne stručnjake, saradnike, kolege, ali i poštovaoce ove važne delatnosti. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da predstavimo i učesnike u izgradnji Hidrosistema, koji su nam preneli deo svog dragocenog iskustva.

Hidrosistem Dunav – Tisa – Dunav, van svake sumnje, predstavlja jedan od najvećih čovekovih poduhvata ove vrste, a po svojim mnogostrukim namenama jedinstven je u svetu, a opet, pravljen po meri života i zahtevima Vojvodine i Vojvođana. U vreme izgradnje 1957 – 1977. godine, Hidrosistem DTD smatran je za jedan od najvećih investicionih projekata. Sa izgrađenih 939 kilometara kanalske mreže povezuje 80 naselja, a gravitira mu 50 procenata stanovništva u Pokrajini. U sklopu Hs DTD nalazi se 26 ustava, 17 brodskih prevodnica, pet velikih crpnih stanica i 86 mostova. Najveći hidrograđevinski objekat na Hidrosistemu DTD je Brana na Tisi kod Novog Bečeja, čijim je puštanjem u rad novembra 1977. godine i zvanično završen Hidrosistem.

Od tada, u svojoj višedecenijskoj eksploataciji, Hidrosistem Dunav – Tisa – Dunav u potpunosti je ispunio svoju ulogu i omogućio privredni i društveni razvoj Vojvodine.

Ujedno, ovo je godina u kojoj se podsećamo da je prošlo šest decenija od smrti idejnog tvorca Hidrosistema DTD, inženjera Nikole Mirkova.

„Vojvodina nije dar prirode – ona je od prirode oteta“ – Inženjer Nikola Mirkov