Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обишли су данас радове на изградњи одбрамбене линије на левој обали реке Саве, у делу од Хртковаца до Јарка. Обиласку су присуствовали и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић, председник Општине Рума Слађан Манчић и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.

ЈВП „Воде Војводине“ крајем прошле године започело је ове радове у циљу заштите околних насеља од високих вода. Подсетимо, 2014. године Сава је достигла историјски максимум водостаја и управо на овој деоници ниво воде превазишао је коту обале, што је захтевало брзу и хитну интервенцију. Изградњом привременог (зечијег) насипа заустављено је ширење воде. Овај део обавле реке Саве било је потребно надвисити изградњом одбрамбене линије која се састоји делом од бетонског зида, а делом од земљаног насипа.

Пројектом је предвиђено да се изгради одбрамбена линија у дужини од 3 km, коју ће чинити бетонски зид и земљани насип. На тај начин, овај део обале реке биће надвишен од 1 до 2,5 m. Тренутно су у току радови на изградњи армирано-бетонског зида. Уговором је предвиђено да се у земљани насип угради 32.817 m3 кохерентног материјала, а да се у бетонски зид угради 1.222 м3 бетона.

За радове је издвојено 130 милиона динара, а извођач је ВП „Сава“ из Сремске Митровице.

Од укупних средстава, са 15 милиона динара финансирани су радови на археолошком истраживању ове деонице, јер се она налази у непосредној близини локалитета Гомолава, једног од најзначајнијих археолошких налазишта на територији Републике Србије.