У Новом Саду је у току трећи оперативни и други састанак стратешке координације прекограничног Пројекта ФОРРЕТ („Пројекат прекограничне шумске ретензије за интегрално управљање ризицима од поплава, околином и шумама“) између Хрватске и Србије. Разговори ЈВП „Воде Војводине“, Хрватских вода, ЈП „Војводинашуме“, ВВФ Адриа и придруженог члана пројекта Хрватских шума, трају два дана, а најбитнија тема је завршетак припремних активности и  покретање поступака јавне набавке. Набавку ће сваки партнер покренути за активности из своје надлежност, у складу са правилима програма и националним прописима.
Партнери су у договорима и око припреме за одржавање конференције о обележавању почетка спровођења пројекта.
Главни циљ ФОРРЕТ-а  је смањење ризика од поплава кроз успостављање заједничког мониторинга, мере смањења ризика од поплава и унапређење система управљања ризицима од поплава. Завршетком активности осигураће се и квалитетније управљање шумама уз побољшање еколошког стања и очувања овог јединственог подручја од међународне важности. Пројектом су, између осталог, планирани успостављање заједничке базе података за воде, шуме и природу, заједнички мониторинг уз постављање две нове водомерне станице, израда заједничког хидролошко-хидрауличког модела, две националне студије управљања шумским ресурсима и заједничке студије биодиверзитета која ће обухватити националне специфичности обе државе, као и бројне друге активности.
Укупна вредност пројекта је 1.626.842,24 евра, а финансијери су Програм прекограничне сарадње ИПА Хрватска – Србија 2014. – 2020, са 85 процената, и пројектни партнери са 15 процената. Планирано је да пројекат буде готов у наредне две и по године.