Данас, 22. марта, када обележавамо Светски дан вода, прилика је да се још једном подсетимо глобалног значаја воде у свету, као ресурса 21. века. Уједињене нације, које су и одредиле овај датум, упозоравају да се појаве као што су поплаве, суше и загађење вода додатно погоршавају услед деградиране вегетације, земљишта, река и језера. Кроз овогодишњу тему „Природа за воду“ указује се на то да решења заснована на природи имају потенцијал да реше многе изазове са водом.

ЈВП „Воде Војводине“ поверена је брига о водним ресурсима у покрајини. Војводином се протежу три велике реке, Дунав, Сава и Тиса, затим, 938 километара канала у оквиру Хидросистема ДТД, те више од 20.000 километара мелиоративних канала и бројни хидротехнички објекти. Тако сложен систем, уз све учесталије појаве поплава и суша, захтева максималну пажњу, стручне кадрове  и много средстава.

ЈВП „Воде Војводине“ се стара и о заштићеним природним добрима – парковима природе „Јегричка“ и „Бељанска бара“, који представљају еворпски важне екосистеме због својих особености. Одликује их изузетно богат биљни и животињски свет, а познати су и као станишта ретких и заштићених врста. Својим активностима у инфраструктурном смислу, као што је изградња стазе здравља и осматрачнице за птице, али и промоцијом садржаја и организацијом радионица и радних акција, контуниурано се бавимо едукацијом становништва, посебно најмлађих, о значају очувања водних ресурса.

Поводом Светског дана вода, ЈВП „Воде Војводине“ са задовољством учествује на овогодишњем „Новосадском пролећу“ у организацији Покрета горана Новог Сада, где имамо прилику да едукујемо најмлађе, који су наша будућност, кроз еколошке радионице. Нажалост, временски услови нам нису допустили да са активностима на терену обележимо овај дан.