Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Đorđe Milićević i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić posetili su danas centralni magacin za odbranu od poplava u kojem se nalazi deo opreme obezbeđene u okviru  IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija koji nosi naziv „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER“.

Projekat  je nastao kao odgovor na poplave koje su pogodile naš region maja meseca 2014. godine, a  značajno je doprineo unapređenju regionalne saradnje u pograničnom području između Republike Srbije i Republike Hrvatske kada je u  pitanju potencijalno plavljenje u slivu reke Save , a i reke Dunav. Ovaj projekat samo je jedan u nizu projekata koji se zajednički realizuju u saradnji institucija iz AP Vojvodine i Vukovarsko-sremske županije uz podršku Evropske unije. Ova činjenica ukazuje na dobru saradnju i napore obe države da što bolje iskoriste raspoložive fondove Evropske unije za rešavanje svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju građani u pograničnom području. Projekat je trajao 14 meseci, od novembra 2016. do januara 2018. godine.

Jedan od izuzetno važnih rezultata aktivnosti u ovom projektu jeste i oprema koju je JVP „Vode Vojvodine“ dobilo na korišćenje Zaključkom Pokrajinske vlade od 21.marta 2018.godine. JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad date su na korišćenje: benzinski i dizel agregati, mobilni svetleći toranj s agregatom-prikolica, više vrsta lampi, mašina za punjenje vreća peskom, kombinovana mašina – utovarivač, pumpa za vodu, cisterna za pitku vodu, šatori, PVC podovi za šatore, rasklopivi kreveti, prekrivači, rasklopivi sedeći setovi, vreće za spavanje, gumeni čamac sa prikolicom i prenosni računar.

Oprema se nalazi u objektu magacina JVP „Vode Vojvodine“, u neposrednoj blizini  hidročvora Novi Sad, specijalno sagrađenom za potrebe odbrane od poplava na teritoriji Vojvodine. Ukupna vrednost odobrenog budžeta za projektne partnere iz Republike Srbije bila je oko 440.000 evra. Donaciju u visini 85%, što iznosi blizu 375.000 evra  obezbedila je Evropska unija, dok su učešće u finansiranju u visini 15% obezbedili   projektni partneri iz Republike Srbije, odnosno Pokrajinska vlada.

Projektni partneri sa srpske strane bili su Sekretarijat Pokrajinske vlade, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a kao članovi radne grupe: JVP „Vode Vojvodine“, Crveni krst Vojvodine, grad Sremska Mitrovica i  opština Šid.