Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“. Ovo je jedan od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u Vojvodini. Obilasku je prisustvovao i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić i predstavnici Grada Subotice.

Radovi na posistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“ vredni su 4.748.042 evra. Ovaj sistem omogućiće navodnjavanje poljoprivrednih površina na 15.000 hektara. Potencijalni korisnici su zemljoradničke zadruge, udruženje poljoprivrednika i fizička lica.

Na podsistemu „Tisa-Palić“ završeni su pripremni i zemljani radovi i u toku su radovi na postavljanju vodonepropusne folije, nakon čega sledi izrada predviđenih izlaza za životinje.

Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja septembra 2018. godine. Izvođač radova je konzorcijum VP „Severna Bačka“, Subotica, „Dubrava“, Bajmok, „Ekstra Autotransport“, Kula, „CMT, Beograd.

Od avgusta 2017. godine do sada, započeti su radovi na 11 projekata u Vojvodini, prijavljenih za finansiranje iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda. Ovi radovi predstavljaju prvu fazu i vredni su oko 1,5 milijardi dinara. Kada budu realizovani, moći će da se navodnjava oko 37.000 hektara zemljišta.

Lista projekata za finansiranje iz Abu Dabi fonda za razvoj dalje je proširena na II fazu razvoja. U pitanju je još 13 projekata, procenjene vrednosti blizu tri milijarde dinara, čime će se omogućiti navodnjavanje na  još oko 46.000 hektara.

Pokrajinska vlada izdvojila je 126 miliona dinara za aktivnosti koje se odnose na pripremu i izradu projektno tehničke dokumentacije.

Više fotografija sa obilaska radova možete naći OVDE.