Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је данас са председником Покрајинске владе Игором Мировићем радове на регионалном подсистему за наводњавање „Тиса-Палић“. Ово је један од 11 пројеката који се финансирају из Програма за наводњавање – Абу Даби фонда у Војводини. Обиласку је присуствовао и Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић и представници Града Суботице.

Радови на посистему за наводњавање „Тиса-Палић“ вредни су 4.748.042 евра. Овај систем омогућиће наводњавање пољопривредних површина на 15.000 хектара. Потенцијални корисници су земљорадничке задруге, удружење пољопривредника и физичка лица.

На подсистему „Тиса-Палић“ завршени су припремни и земљани радови и у току су радови на постављању водонепропусне фолије, након чега следи израда предвиђених излаза за животиње.

Радови би требало да буду завршени до краја септембра 2018. године. Извођач радова је конзорцијум ВП „Северна Бачка“, Суботица, „Дубрава“, Бајмок, „Екстра Аутотранспорт“, Кула, „ЦМТ, Београд.

Од августа 2017. године до сада, започети су радови на 11 пројеката у Војводини, пријављених за финансирање из Програма за наводњавање – Абу Даби фонда. Ови радови представљају прву фазу и вредни су око 1,5 милијарди динара. Када буду реализовани, моћи ће да се наводњава око 37.000 хектара земљишта.

Листа пројеката за финансирање из Абу Даби фонда за развој даље је проширена на II фазу развоја. У питању је још 13 пројеката, процењене вредности близу три милијарде динара, чиме ће се омогућити наводњавање на  још око 46.000 хектара.

Покрајинска влада издвојила је 126 милиона динара за активности које се односе на припрему и израду пројектно техничке документације.

Више фотографија са обиласка радова можете наћи ОВДЕ.