Deseta, jubilarna regata „Vode Vojvodine“ isplovila je jutros iz Novog Sada na plovidbu dugu oko 230 kilometara, po Dunavu, Tisi, te bačkim i banatskim kanalima.

Oko 240 članova posade na 86 brodića ploviće kružnom rutom Novi Sad-Titel-Zrenjanin-Kleke-Novi Bečej-Bečej-Srbobran-Kulpin-Novi Sad od 22. juna do 1. jula 2018. godine. Ove godine, regataši će biti u prilici i da prođu kroz pet brodskih prevodnica, koje su jedna od odlika plovidbe kanalima.

„Vode Vojvodine“ jednom godišnje, krajem juna, organizuju regatu povodom Međunarodnog dana Dunava, kako bismo na najbolji način promovisali plovne potencijale Vojvodine. Ovo je naša deseta po redu, jubilarna regata i svojom rutom obuhvata plovidbu i Dunavom i Tisom,  ali i bačkim i banatskim kanalima. S jedne strane, želja nam je da naše rekreativne nautičare ohrabrimo da plove kanalima bez straha od prolaska kroz prevodnice, a sa druge strane, da podstaknemo naše gradove i sela da izađu na vodu i prepoznaju potencijal koji ima nautički turizam. Na taj način, ostvarujemo i jedan od dugoročnih ciljeva našeg preduzeća, a to je stvaranje održivih vodnih resursa.“, izjavio je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

JVP „Vode Vojvodine“ tradicionalno organizuje regatu povodom 29. juna – Dana Dunava, i ona je jedna od najvećih višednevnih rekreativnih plovidbi u našoj zemlji. Organizacijom regate, JVP „Vode Vojvodine“ želi da promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam.

I ove godine, regata nosi međunarodni predznak. Domaćim nautičarima, uglavnom iz Novog Sada i Beograda, pridružili su se i učesnici iz inostranstva – Hrvatske, Slovenije, Austrije, Holandije i Francuske. Na regati plovi i oko 40 dece školskog i predškolskog uzrasta.

Ovim putem se zahvaljujemo, na saradnji i gostoprimstvu, opštinama i turističkim organizacijama Titela, Zrenjanina, Kleka, Novog Bečeja, Bečeja, Srbobrana i Kulpina, kao i Muzeju Vojvodine.