Десета, јубиларна регата „Воде Војводине“ испловила је јутрос из Новог Сада на пловидбу дугу око 230 километара, по Дунаву, Тиси, те бачким и банатским каналима.

Око 240 чланова посаде на 86 бродића пловиће кружном рутом Нови Сад-Тител-Зрењанин-Клеке-Нови Бечеј-Бечеј-Србобран-Кулпин-Нови Сад од 22. јуна до 1. јула 2018. године. Ове године, регаташи ће бити у прилици и да прођу кроз пет бродских преводница, које су једна од одлика пловидбе каналима.

„Воде Војводине“ једном годишње, крајем јуна, организују регату поводом Међународног дана Дунава, како бисмо на најбољи начин промовисали пловне потенцијале Војводине. Ово је наша десета по реду, јубиларна регата и својом рутом обухвата пловидбу и Дунавом и Тисом,  али и бачким и банатским каналима. С једне стране, жеља нам је да наше рекреативне наутичаре охрабримо да плове каналима без страха од проласка кроз преводнице, а са друге стране, да подстакнемо наше градове и села да изађу на воду и препознају потенцијал који има наутички туризам. На тај начин, остварујемо и један од дугорочних циљева нашег предузећа, а то је стварање одрживих водних ресурса.“, изјавио је директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић.

ЈВП „Воде Војводине“ традиционално организује регату поводом 29. јуна – Дана Дунава, и она је једна од највећих вишедневних рекреативних пловидби у нашој земљи. Организацијом регате, ЈВП „Воде Војводине“ жели да промовише пловне потенцијале Војводине, пловидбу и наутички туризам.

И ове године, регата носи међународни предзнак. Домаћим наутичарима, углавном из Новог Сада и Београда, придружили су се и учесници из иностранства – Хрватске, Словеније, Аустрије, Холандије и Француске. На регати плови и око 40 деце школског и предшколског узраста.

Овим путем се захваљујемо, на сарадњи и гостопримству, општинама и туристичким организацијама Титела, Зрењанина, Клека, Новог Бечеја, Бечеја, Србобрана и Кулпина, као и Музеју Војводине.