Ove nedelje započeta je druga faza radova na sanaciji leve obale reke Save u zoni arheološkog lokaliteta Gomolava kod naselja Hrtkovci. Radovi vredni 315 miliona dinara trebalo bi da budu gotovi do kraja godine.

U okviru ove faze, koja nije i konačna, ugovoreno je da se saniraju, ojačaju i obezbede još dve deonice na levoj obali Save, jedna u dužini od 110 metara, a druga u dužini od 330 metara. Kao i u prvoj fazi, na ove dve deonice radiće se obaloutvrda od kamenog nabačaja, dok se u gornjem delu obale postavlja geopokrivač – poseban materijal kojim se stabilizuje kosina obale. Investitor radova je JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad, izvođač Vodoprivredno preduzeće „Regulacije“, Sremska Mitrovica,

Na ovom delu reke Save zabeleženo je pomeranje, odnosno, erodiranje i rušenje obale i približavanja reke naselju. Radovi na sanaciji započeti su kako bi se definitivno sprečilo dalje obrušavanje obale. Cilj sanacije je stabilizacija obale i zaštita kako arheološkog nalazišta, tako i samog naselja Hrtkovci od povišenih voda reke Save. Kompletna  sanacija obale reke Save u zoni Gomolave u ukupnoj dužini od 930 m, procenjena je na oko 610 miliona dinara.

Lokalitet Gomolava kod naselja Hrtkovaca, Opština Ruma, jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta na području Republike Srbije i pod zaštitom je države kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja.