Povodom „Svetskog dana čišćenja 2018“, JVP „Vode Vojvodine“ i Arhus centar iz Novog Sada, u partnerstvu sa Erste bankom, organizovali su veliku akciju u Parku prirode „Jegrička“. Obraćanjem Aleksandra Kocana, ispred JVP „Vode Vojvodine“, Ane Devetak iz Erste banke i Darije Šajin iz Arhus centra, započeta je ova izuzetno značajna akcija koja je trajala od 10 do 17 časova.

U uređenju Info centra „Jegrička“ u Temerinu, učestvovalo je oko 230 volontera Erste banke i radnika JVP „Vode Vojvodine“, a  među njima je bilo i 60 mališana. Tokom prepodneva su zasađene sadnice hrasta lužnjaka, postavljene nove info table i mobilijari, ofarbani su ograda i drveni mostić preko Jegričke. U dvorištu Info centra postavljena je mreža za odbojku, a na dečijem igralištu nove penjalice za decu. Sa edukativne staza, dužine 3 kilometra, vodene površine i obale uklonjen je otpad, orezane su divlje invazivne biljne vrste i grmlje. Volonteri su na kraju postavili i 20 klupa i okrečili fasadu Info centra.

„Svetski dan čišćenja“ je najveća globalna akcija ove vrste i održava se u preko 150 zemalja širom sveta. Cilj akcije nije samo čišćenje nego razvijanje svesti populacije o upravljanju otpadom. Izuzetno je bitno da kao pojedinci, ali i kroz organizacije i institucije, počnemo svakodnevno da brinemo o zaštiti prirode, najvećeg blaga koje nam je povereno na čuvanje.