Поводом „Светског дана чишћења 2018“, ЈВП „Воде Војводине“ и Архус центар из Новог Сада, у партнерству са Ерсте банком, организoвали су велику акцију у Парку природе „Јегричка“. Обраћањем Александра Коцана, испред ЈВП „Воде Војводине“, Aне Деветак из Ерсте банке и Дарије Шајин из Архус центра, започета је ова изузетно значајна акција која је трајала од 10 до 17 часова.

У уређeњу Инфо центра „Јегричка“ у Темерину, учествовало је око 230 волонтера Ерсте банке и радника ЈВП „Воде Војводине“, а  међу њима је било и 60 малишана. Током преподнева су засађене саднице храста лужњака, постављене нове инфо табле и мобилијари, oфарбани су оградa и дрвени мостић преко Јегричке. У дворишту Инфо центра постављена је мрежа за одбојку, a на дечијем игралишту нове пењалице за децу. Са едукативне стаза, дужине 3 километра, водене површине и обале уклоњен је отпад, орезане су дивље инвазивне биљне врсте и грмље. Волонтери су на крају поставили и 20 клупа и окречили фасаду Инфо центра.

„Светски дан чишћења“ је највећа глобална акција ове врсте и одржава се у преко 150 земаља широм света. Циљ акције није само чишћење него развијање свести популације о управљању отпадом. Изузетно је битно да као појединци, али и кроз организације и институције, почнемо свакодневно да бринемо о заштити природе, највећег блага које нам је поверено на чување.