JVP „Vode Vojvodine“ je u 2018. godini nastavilo započetu razvojnu liniju na jačanju kapaciteta Vojvodine za navodnjavanje. Pored navodnjavanja, nastavljeno je sa investicionim ulaganjima u zaštitu od voda, a značajna sredstva, čak i iz međunarodnih fondova, obezbeđena su za Hidrosistem DTD.

U 2018. godini završeni su radovi na osam od jedanaest projekata iz prve faze Programa izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini preko Abu Dabi fonda. Prva faza ukupno je vredna 1,5 milijardi dinara i trebalo bi da obezbedi navodnjavanje za još 37.000 ha zemljišta. U pripremi je druga faza, koja obuhvata 18 projekata procenjene vrednosti 50,5 miliona evra, čime će se omogućiti navodnjavanje na  još blizu 70.000 ha, što je cilj za narednu godinu.

Ove godine značajno je investirano i u jačanje odbrambenih linija u Vojvodini. Nastavljeni su radovi na sanaciji leve obale reke Save zoni arheološkog nalazišta Gomolava kod Hrtkovaca, vredni 315 miliona dinara, a započeti su i radovi na sanaciji leve obale reke Dunav u zoni Crpne stanice „Labudnjača“, vredni 159 miliona dinara.

Za redovno održavanje sistema za odvodnjavanje u 2018. godini izdvojeno je oko 1,132 milijarde dinara, dok je za radove na kanalskoj mreži iz ovogodišnjeg programa sufinansiranja opredeljeno 350 miliona dinara.

Nastavljen je i veliki posao revitalizacije celog toka Velikog bačkog kanala radovima na deonici od Malog Stapara do Sombora, vrednim oko 109 miliona dinara. Započeta je rekonstrukcija Crpne stanice „Bezdan II“, ključnog objekta za snabdevanje vodom bačkog dela DTD-a, vredna gotovo 73 miliona dinara. Zahvaljujući angažmanu JVP „Vode Vojvodine“ u međunarodnim projektima, u 2018. godini započeti su i izuzetno važni radovi na rekonstrukciji prevodnica Bezdan i Šebešfok kroz IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, vredni blizu 3,5 miliona evra.

U narednoj godini nastavljamo sa utemeljenim ciljevima kako bi osnažili postojeće kapacitete i unapredili vodne resurse Vojvodine.