Četrdeset i drugo redovno zasedanje Srpsko-mađarske komisije za vodoprivredu održano je prošle nedelje na Zlatiboru.

Komisija je konstatovala  da se srpsko – mađarska vodoprivredna saradnja u periodu između dva zasedanja, odnosno, od septembra 2015. do aprila 2019. godine, realizovala u otežanim uslovima, ali da su i pored toga ostvareni značajni rezultati u saradnji. To se pre svega odnosi na osavremenjavanje važećih i donošenje novih pravilnika iz oblasti saradnje.

Posebno je važno usvajanje „Zajedničkog programa za razmenu podataka i praćenje režima podzemnih voda“ na prekograničnim vodnim telima. Ovim dokumentom se Srbija i Mađarska svrstavaju u red malog broja država koje su se dogovorile da će razmenu podataka i praćenje režima ovog izuzetno važnog resursa bilateralno sprovoditi i unapređivati, u skladu sa preporukama direktiva Evropske unije iz oblasti voda.   

Sumirajući rad komisije, predsednici su se složili da je u narednom periodu sa obe strane potrebno obezbediti kontinuitet u saradnji, kako bi se nastavilo sa izvršavanjem operativnih poslova i zadataka. Takođe, eksperti su pripremili nacrt novog Sporazuma o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama, koji će, posle ratifikacije, podrazumevati i nove zadatke za komisiju.

Ovom prilikom, još jednom je istaknut obostrani interes da se kroz bilateralnu saradnju rešavaju sva pitanja koja se odnose na upravljanje prekograničnim vodama.