Poslanici Zelene parlamentarne grupe Skupštine APV, posetili su juče Veliki bački kanal uz stručno vođenje predstavnika JVP „Vode Vojvodineˮ kroz sve segmente radova na Velikom bačkom kanalu.

Cilj obilaska je bio da poslanici ove Grupe na terenu dobiju sve relevantne informacije o stanju revitalizacije, izmuljavanju i čišćenju vode, kao i o uređenju priobalja Velikog bačkog kanala. Skupština APV je donela 2017. godine  odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala HS DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas. Time se stvorio planski osnov za radove čišćenja kanala. 

Poslanici su obišli i deonicu Velikog bačkog kanala u Kuli, kako bi se uvidela razlika nakon revitalizacije. Pomoćnik direktora za sektor HS DTD „Vode Vojvodine“ Stevan Ilinčić je istakao da je upravo to kontrast koji je i trebao da se postigne.

„Na ovoj deonici kanala kod Kule, videli smo kako treba da izgleda i deonica u Vrbasu. U prethodnih nekoliko godina „Vode Vojvodine“ su uložile preko 250 miliona dinara da bi kanal ovako izgledao sve do poteza do Sombora, to jest 36 kilometara kanalske mreže je revitalizovano. U potpunosti je očišćena od trske i od mulja, pa je ovde voda u potpunosti čista, a formirane su i inspekcione staze koje su bliže vodi, te omogućavaju lakši prilaz građanima, šetačima i pecarošima, rekao je Ilinčić.

U Malom Staparu, poslanici su obišli stari mlin kao deo industrijskog nasleđa, a o radovima revitalizacije kanala, uzvodno i nizvodno od Malog Stapara govorili su pomoćnik direktora „Vode Vojvodine“ Stevan Ilinčić, i rukovodilac Službe za održavanje hidrosistema „Vode Vojvodine“ Igor Kolaković, koji su potom organizovali ukrcavanje na brod i plovidbu kroz prevodnicu i somborsku tromeđu.

Predsednica Predsedništva Zelene parlamentarne grupe Branislava Jeftić istakla je da zajedničkim naporima može da se utiče na povećanje svesti i sprovođenje akcija sprečavanja svake vrste zagađenja, ali i na donošenje i sprovođenje propisa kojim bi se dodatno zaštitila i očuvala kanalska mreža.

„Apelujemo na predstavnike lokalnih/pokrajinskih/republičkih vlasti da svojim angažovanjem pruže podršku lokalnim samoupravama za uspostavljanje dobre prakse kako u oblasti efikasnog upravljanja prirodnim resursima, uključujući utvrđivanje stabilne politike borbe protiv klimatskih promena, tako i u svim oblastima koje doprinose ruralnom razvoju i štite životnu sredinu“, rekla je Jeftić.