Prolazak brodova kroz novosadsku prevodnicu jutros oko 10 sati označio je početak ovogodišnje regate „Vode Vojvodine“, koja će trajati od 21. do 30. juna. Na plovidbu bačkim kanalima i Dunavom, duž oko 250 kilometara, uputilo se oko osamdeset brodića sa više od 200 ljudi, među kojima su i nautičari iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

„Već deset godina, JVP „Vode Vojvodine“ uspešno organizuje rekreativnu regatu povodom Međunarodnog dana Dunava, sa željom da pokažemo da Vojvodina može biti i nautička destinacija i to ne samo zahvaljujući našim velikim rekama, već i zbog oko 600 kilometara plovnih kanala u okviru sistema DTD“, izjavio je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Regata „Vode Vojvodine“ isplovila je iz Novog Sada ka Bačkom Petrovcu, a posetiće i Ruski Krstur, Srpski Miletić, Sombor, Prigrevicu, Karavukovo i Doroslovo odakle će se preko Bačkog Petrovca vratiti u Novi Sad. Ove godine, regataši će biti u prilici i da prođu kroz pet brodskih prevodnica, što je jedna od odlika plovidbe kanalima.

Organizacijom regate, JVP „Vode Vojvodine“ želi da podstakne, s jedne strane, nautičare da plove kanalima u okviru Hidrosistema DTD, a, sa druge strane, lokalne samouprave da prepoznaju potencijal koji ima nautički turizam. Na taj način, doprinosi se stvaranju održivih vodnih resursa.

Ovim putem se zahvaljujemo, na saradnji i gostoprimstvu, opštinama i turističkim organizacijama Bačkog Petrovca, Ruskog Krstura, Srpskog Miletića, Sombora, Prigrevice, Karavukova i Doroslova.