Међународни Дан Дунава обележава се данас, у 14 земаља кроз које протиче ова река, на годишњицу потписивања Конвенције о заштити реке Дунав у Софији, 29. јуна 1994. године. На овај начин указује се на потребу да земље Дунавског басена уједине своје снаге и раде заједнички. Обележавајући овај дан, помажемо да се обезбеди заштита реке Дунав и њених притока, како би их и будуће генерације користиле и у њима уживале.

ЈВП „Воде Војводине“ по 11 пут тим поводом организују рекреативну регату, која ове године плови Дунавом и бачким каналима. На овај начин славимо Дунав и све његове притоке, промовишемо пловне потенцијале Војводине, пловидбу и наутички туризам.  Наутичари стичу искуство у пловидби, а градови и села на рекама и каналима добијају подстрек за развој туризма. Данас су регаташи усидрени у Бачком Петровцу где, на себи својствен начин, славе овај дан такмичењем у кувању рибље чорбе и другим забавним активностима.

На међународном нивоу овогодишња кампања “Активни за сигурнији Дунав“ фокусирана је на четврто Заједничко истраживање Дунава, које почиње данас. Основни циљ овог истраживања је прикупљање поредивих података о квалитету воде и загађењу на читавом току реке као и на изабраним локалитетима најзначајнијих притока. У Србији ће истраживања спровести стручњаци 40 институција на челу са Институтом за биолошка истраживања “Синиша Станковић“ Универзитета у Београду, а први резултати се очекују у октобру ове године.