Počeli su radovi na izmuljenju sedam kilometara kanala od Crvenke do Kule, poznatog kao Begejac koji teče paralelno sa Velikim Bačkim kanalom. Dakle, da ne bude zabune, nije reč o izmuljenju najzagađenije deonice Velikog Bačkog kanala u Vrbasu. Predviđeno je da se izmulji blizu 18.000 kubnih metara mulja.

Kanal Begejac glavni je recipijent otpadnih voda za Crvenku, Kulu i deo Vrbasa, a u  kanal Dunav – Tisa – Dunav uliva se kod Vrbasa. Cilj izmuljenja, ovog kanala, koji žiteljima u okolini godinama pravi velike probleme,  jeste njegovo dovođenje u funkcionalno stanje i otklanjanje posledica višegodišnjeg upuštanja otpadnih voda u kanal.

Radovi će se odvijati od vodoispusta fekalne kanalizacije u Crvenki do izlaza iz naseljenog dela Kule. Stručne analize pokazale su da je reč o inertnom, neopasnom mulju koji ne zahteva poseban tretman u daljoj eksploataciji, a da se jedan deo sedimenta mora odložiti u vodonepropusni materijal. Mulj će biti deponovan u posebno pripremljene kasete, od kojih je jedna obložena geofolijom, kako bi se sprečila njegova infiltracija u zemlju.

Vrednost radova je oko 35 miliona dinara, a finansijer je JVP „Vode Vojvodine“.  Izvođač radova je VD „Bačka“ Vrbas.