Tim od 30 stručnjaka iz Srbije, Nemačke, Austrije i Holandije sproveo je biološki monitoring voda na rekama širom Srbije. Tokom septembra eksperti iz JVP „Vode Vojvodine“, JVP „Srbijavode“, Republičke direkcije za vode i Instituta za biološko istraživanje „Siniša Stanković“ prešli su preko 1000 kilometara i uzorkovali vodu na 15 lokacija. Uzorci su uzeti na Tisi, Jegričkoj, Krivaji, Velikom Rzavu, Crnom Rzavu, Zlošnici, Bistrici i mnogim drugim.

Cilj ovog monitoringa je uspostavljanje koherentnog i sveobuhvatnog pregleda stanja voda unutar svakog vodnog područja, koji će omogućiti da se sva vodna tela površinskih voda svrstaju u jednu od pet klasa. Pored toga tim je imao zadatak da prikupi naučne podatke, ojača saradnju unutar naučne zajednice i podigne svest javnosti u vezi sa zaštitom i korišćenjem vode.

Ove aktivnosti su korak ka ispunjavanju uslova za dostizanje „dobrog statusa“ prema standardima Okvirne direktive o vodama Evropske unije (ODV).    Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija mora da sprovede ODV, a da bi se taj proces olakšao pokrenut je projekat „Podrška planiranju politika u sektoru upravljanja vodama“, skraćeno TWINNING. Projekat koji finansira EU počeo je početkom 2019. godine i trajaće 18 meseci. Budžet projekta iznosi 1.500.000 evra.