Словеначки инжењери хидротехнике и други професионалци из области заштите животне средине из „Društvo vodarjev Slovenije“ посетили су данас ЈВП „Воде Војводине“ и новосадску преводницу.

Колегама хидрашима добродошлицу је пожелео директор Славко Врнџић и нагласио колико су овакве посете и контакти драгоцени за размену искустава са колегама из струке из региона. „Воде Војводине“ поклањају пуно пажње учешћу у међународним пројектима, а наши стручњаци су, између осталог, део тима који у име Републике Србије учествује у раду Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ICPDR) и Савске комисије, као и експерти из Словеније.

Овом приликом је први пут приказан филм „Богатство наслеђа“, о најзначајнијим и најстаријим хидротехничким објектима у Војводини које данас сматрамо индустријском баштином.

Размена искустава и идеја се наставила на преводници „Нови Сад“, која се налази на уливу Хидросистема ДТД у Дунав. Овај објекат је изузетно битан за пловидбу кроз Војводину, а посебно за привредни транспорт. Годишње се овде преведе од 800 до 1000 бродова, док промет робе износи 300.000 тона.

Надамо се да ће у будућности бити још посета овог типа и да ће струковна веза са колегама из окружења бити све јача.