Пловни багер ЈВП „Воде Војводине“ започиње вађење речног наноса на улазу у Дунавац, код такозваног Шпица новосадског купалишта Штранд. Тренутно су у току припремни радови, а багеровање почиње ових дана, по добијању свих неопходних дозвола и сагласности. Детаљним снимањем корита утврђено је да на том локалитету има око 25.000 кубика речног материјала, а поред улаза у сам Дунавац предвиђено је и чишћење код веслачког клуба „Данубиус“, низводно од купалишта Штранд.

Посао би требало да буде готов у другој половини јула. Трошкови падају на терет пословања ЈВП „Воде Војводине“.

Чишћење улаза у Дунавац, где је смештена команда и база речне флотиле, иницирала је Војска Србије јер њихова пловила при ниским водостајима Дунава, што је и сада случај, не могу ни ући ни изаћи из Дунавца. Предстојећи радови неће ометати пловидбу на Дунаву, а извађени материјал цевоводом ће се депоновати у матицу реке. О радовима је обавештено и ЈКП „Градско зеленило“ као управљач купалиштем „Штранд“, у чијој надлежности је и безбедност купача на плажи.

Напомињемо да је ЈВП „Воде Војводине“ измуљење Дунаваца на овој локацији обављало и у пролеће прошле године, када је извађено 17.000 кубика наноса, али се песак поново наталажио, a водостај Дунава је неуобичајено низак за овај период године.