Konferencija povodom završetka projekta Kompleksno uređenje vodoprivrede područja kanala Baja-Bezdan (BABECA) održana je danas, na prevodnicama Bezdan i Šebešfok.  Nakon predstavljanja projekta, svečano su puštene u rad obe prevodnice, kao i ustava Šebešfok. Posle četvrt veka kroz bezdansku prevodnicu prošli su i prvi brodovi.

Prisutnima su se obratili Slavko Vrndžić, direktor JVP „Vode Vojvodine“ i Ivana Đurica, pomoćnik direktora za evropsku saradnju Fonda „Evropski poslovi“, APV, koji su istakli važnost ovih radova.

Glavni cilj projekta je bilo smanjivanje pojave poplava i potencijalnih rizika koji mogu izazvati poplave u projektom obuhvaćenom području, kao i ponovno osposobljavanje kanala Baja-Bezdan za odvod viška vode.

Radovima je povećan nivo zaštite od poplava, stvoreni su uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja-Bezdan i obezbeđena je puna operativna funkcija kanala, kao i osnov za dalji razvoj sistema. Ove aktivnosti će u budućnosti imati i pozitivan uticaj na ekonomiju i turizam, naročito nautički.

Sva tri objekta su izgrađena u 19. veku, te su zbog velikog kulturno-istorijskog značaja evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, a sanacija i rekonstrukcija su izvedeni po principu očuvanja prvobitnog izgleda.

Projekat je imlementiran preko INTERREG – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a ukupan budžet je bio oko 8 miliona evra, od čega je skoro 3,5 miliona uloženo u radove u Srbiji.

Partneri na projektu su bili Direkcija za vodoprivredu Gornjeg Podunavlja (vodeći), Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.