Učenici i učenice iz Srbije osvojili su prvo mesto na takmičenju „Dunavski umetnik“ („Danube Art Master“) koje organizuje Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR). Ovo takmičenje se tradicionalno održava svake godine u okviru manifestacije Dan Dunava, međunarodnog je karaktera i okuplja učenike i učenice osnovnih škola iz svih 14 zemalja dunavskog sliva u izradi umetničkih radova od prirodnih materijala sa obala reka.

Ove godine, u kategoriji tinejdžera, pobedu je odneo tim iz OŠ „Stefan Nemanja“ iz Niša za umetnički rad „U zagrljaju Dunava“, dok su u juniorskoj grupi prvo mesto osvojili braća Maraci iz Beograda sa video zapisom „Dunavski ekosistemi“.

Podsećamo da predstavnici JVP „Vode Vojvodine“ aktivno učestvuju u radu Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR) od 2004. godine. Edukacija najmlađih i uključivanje u proces zaštite reke Dunav i njenih pritoka na jedan ovako kreativan način je od izuzetne važnosti kako bi se podigla svest o stanju lokalnih rečnih slivova i načinima učešća u njihovom očuvanju.