Данас се обележава Светски дан вода. Својом резолуцијом о Светском дану вода из, сада већ давне 1992. године, Уједињене нације су позвале људе широм света да 22. марта застану на тренутак и размисле о начинима на које вода, као основ живота на планети, доприноси нашим животима.

Уз овогодишњи слоган “Вреднујмо воду”, ЈВП „Воде Војводине“, као предузеће којем је поверена брига о водним ресурсима Војводине подсећа на важност воде у смислу наше културе и очувања животне средине.

Пре три века Војводина је мукотрпним радом претворена у плодну равницу. Данас, Хидросистем Дунав-Тиса-Дунав са 938 километара канала, више од 20 хиљада километара мелиоративних канала и три велике међународне реке, Дунав, Сава и Тиса чине сложен систем, без којег живот у Војводини не би био могућ. Овакав систем поставља пред водопривреду у Покрајини озбиљне изазове и задатке. 

Борбу за воду и са водом не олакшавају ни све учесталији климатски екстреми, попут поплава и суша. Чини се да и након више од пола века, речи инжењера Николе Миркова, идејног творца Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав, утичу на нашу свест о значају очувања воде као ресурса: „Треба се родити, одрасти и живети у овој бескрајној низији. Треба дубински и до сржи осетити ове јаде с водом и муке без воде, ту вечну борбу с водом и чежњу за водом.“

Резолуција УН о Светском дану вода жели да скрене пажњу на важност заштите вода и да упозори на горући проблем недостатка и квалитета воде у многим деловима света. То је истовремено питање и изазов за човечанство.

Одговор је у нама – вреднујмо воду.