U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, danas je održana završna konferencija u sklopu aktivnosti projekta WASIDCA (Water supply and water / infrastructure development in the boundary catchment areas) koji se sufinansira sredstvima Evropske unije u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

Prisutne su pozdravili Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, v.d. direktora „JVP Vode Vojvodine” Srđan Kružević, predsednik Opštine Kanjiža, Robert Fejstamer i direktor Direkcije vodoprivrednog preduzeća za Donju Tisu, dr Peter Kozak.

Predstavnici partnera u projektu WASIDCA održali su završne prezentacije kojima su predstavili ostvarene ciljeve i rezultate projekta među kojima su izgradnja i rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kanjiži, zatim organizacija vodne delatnosti i upravljanje poplavama u Republici Srbiji i južnoj Mađarskoj.

Posebno je naglašen značaj modernizovane opreme za odbranu od poplava koje je JVP „Vode Vojvodine“ dobilo u vidu mobilnih brana i prateće opreme nabavljene iz sredstava projekta.

Još jednom je istaknuto jednoglasno zadovoljstvo ovom uspešnom prekograničnom saradnjom, sa željom da se ona ponovi i u budućnosti.

Konferencija je održana u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine kao partnera u projektu sa srpske strane.