Радови на ревитализацији Великог бачког канала код Сомбора обухватиће деоницу од 820 метара, узводно од Апатинског моста, започели су крајем септембра.

Одвијају се на супротној обали од познатог сомборског Штранда, који је направљен тако да се вода из канала користи за купање.

У току су припремни радови на уклањању вегетације и одвозу земљаног материјала са старе депоније, који ће омогућити чишћење овог дела канала. Ревитализацијом ове деонице Великог бачког канала биће омогућена дупло већи протицај воде од садашњег, што ће даље обезбедити сигурно снабдевање водом свих корисника, али и ефикасније одводњавање пољопривредног земљишта.

Такође, планирана је и изградња инспекционе стазе, која ће бити нижа и ближа води, а грађани ће моћи да је користе за рекреацију и пецање.

Вредност радова је око 50 милиона динара, а заједнички их финансирају Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ЈВП „Воде Војводине“ и локална самоуправа.

Ови радови представљају наставак ревитализације Великог бачког канала, започете још 2014. године. До сада је очишћено и уређено око 36 километара канала, од Куле, Врбаса, Црвенке, до Сомбора, у шта је уложено више од 250 милиона динара. Извађено је више од пола милиона кубних метара муља и формиране су инспекционе стазе са обе стране канала дуж свих 36 километара.

Већ за следећу годину планиран је наставак ових активности, како би комплетан канала од Врбаса до Бездана био очишћен.