Radove na izgradnji nove crpne stanice „Stari Banovci“ sa potisnim cevovodom na Dunavu kod Starih Banovaca, danas je obišao predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, zajedno sa pomoćnikom direktora JVP „Vode Vojvodine“ za tehničke poslove, Božanom Prior, pomoćnikom pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Miroslavom Dunjićem i zamenicom predsednika Opštine Stara Pazova, Marinom Savić.

– Izuzetno je važno za Vojvodinu da ćemo od 100 miliona dolara iz Abu Dabi razvojnog fonda, koliko imamo na raspolaganju, uspeti da povučemo više od 60 miliona, što znači da ćemo do 110.000 hektara, uz pomoć velikih investicija, uspeti da dovedemo vodu i time poljoprivrednim proizvođačima omogućimo kvaliteniji rod i rad, kao i pomoć u vodosnabdevanju. Radovi na osnovu obezbeđene sume novca traju i ovde, na crpnoj stanici u Starim Banovcima – rekao je ovom prilikom predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, govoreći o radovima na sistemima za navodnjavanje u Vojvodini iz Abu Dabi fonda, koji se izvode od 2016. godine.  

Crpna stanica „Stari Banovci“ je objekat koji se gradi u koritu reke Dunav, a služiće za potrebe navodnjavanja istočnog Srema. Predviđeno je da se napravi platforma u koritu reke na koju će biti postavljene pumpe i da se izgradi potisni cevovod kojim će se voda distribuirati dalje do kanala.

Vrednost radova koji se sada izvode iznosi oko 2,5 miliona evra, a predviđeno je da budu gotovi na proleće naredne godine. Radovi će se izvoditi fazno. U ovoj fazi biće ugrađene 3 pumpe čiji je potencijal za navodnjavanje 12.000 hektara. U konačnoj fazi izgradnje, predviđeno je da Crpna stanica „Stari Banovci“ ima ukupno 9 pumpi od kojih svaka ima kapacitet po 1,2 m3/s.

Ove aktivnosti izvode se u okviru druge faze radova na izgradnji sistema za navodnjavanje u Vojvodini koji se finasiraju iz Abu Dabi fonda, vrednih ukupno 13.319.612 evra, što će omogućiti  navodnjavanje novih 30.612 hektara zemljišta u Banatu, Bačkoj i Sremu. Program izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini preko Abu Dabi fonda predstavlja krupan korak u daljem razvoju navodnjavanja, racionalnom korišćenju vodnih resursa i širenju mogućih površina za navodnjavanje.