Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, danas je zajedno sa v. d. direktorom JVP „Vode Vojvodine“, Srđanom Kruževićem i predsednikom Opštine Srbobran, Radivojem Debeljačkim, prisustvovala sadnji 5.500 različitih vrsta sadnica na teritoriji Srbobrana.

– Vojvodina je slabo pošumljena i zato smo u prethodnim danima obišli Sombor, Kulu, Apatin, Pančevo… Na teritoriji Vojvodine biće posađeno 65.000 sadnica – rekla je ovom prilikom ministarka Vujović. Ona je istakla da će drveće koje je danas posađeno sigurno popraviti kvalitet vazduha u Srbobranu.

Iz rasadnika Šumarskog fakulteta u Beogradu, u naselju Rajčur kod hipodroma u Srbobranu, biće zasađeno 4.500 sadnica autohtonih vrsta kao što su poljski jasen, hrast lužnjak, bela i crna topola i divlja trešnja. Ovaj projekat, vrednosti skoro 4 miliona dinara, sufinansiran je od strane Ministarstva zaštite životne sredine i Opštine Srbobran.

Pored ovoga, opštini Srbobran je JVP „Vode Vojvodine“ doniralo dodatnih 1000 sadnica bagrema iz svog rasadnika. Oko 300 sadnica biće posađeno na pomenutoj lokaciji, dok će preostalih 700 biti zasađeno u Turiji, na potezu Jaroš.

– Kao i prethodne, JVP „Vode Vojvodine“ je i ove godine donelo odluku da ne prodaje svoje sadnice, već ih doniramo opštinama i udruženjima koji iskažu potrebu za tim. I sledeća godina će biti programski tako napravljena, da ćemo nastaviti sa donacijom sadnica – istakao je Kružević. On je najavio da će u sledećoj godini proizvodnja sadnica u rasadnicima preduzeća biti povećana za 20 procenata.

Ovim potezom, JVP „Vode Vojvodine“ još jednom je pokazalo aktivno učestvovanje u akcijama pošumljavanja, s obzirom na to da kao društveno odgovorna kompanija doprinosi očuvanju životne sredine.

Podsećamo da je JVP „Vode Vojvodine“ pored redovnog pošumljavanja u okviru svog godišnjeg programa poslovanja, od početka ove godine doniralo 15.000 sadnica bagrema i bresta lokalnim samoupravama,  udruženjima građana i mesnim zajednicama.

Plan nam je da nastavimo sa ovako važnim akcijama, u nadi da će se pridružiti što više lokalnih samouprava, udruženja građana, nevladin sektor, kako bismo svi zajedno doprineli očuvanju prirode i podizanju ekološke svesti.