Са поруком да се ради о благу скривеном од очију, овогодишњи Светски дан вода – 22. март, посвећен је подизању свести о значају подземних вода, али и одрживом управљању овим драгоценим ресурсом. Подземне воде имају виталну улогу у снабдевању пијаћом водом, али и у пољопривреди, индустрији и очувању животне средине.

Слоган Светског дана вода 2022. године гласи „Подземне воде – учинимо невидљиво видљивим“.

Подземне воде су јавно добро. У дугорочном плану пословне стратегије ЈВП „Воде Војводине“, од 2017 – 2026. године, као један од највећих изазова наведена је заштита квалитета површинских и подземних вода. У том планском документу као посебан проблем истичу се непречишћене отпадне воде и неизграђена канализациона инфраструктура у великом броју насеља. Као појединци, не смемо сметнути са ума да су подземне воде у будућности виђене као изузетно значајан ресурс, те да је њихова заштита и одрживо коришћење од велике важности.

С друге стране, око 80% Војводине угрожено од унутрашњих вода. Управо стога, а у циљу заштите пољопривредног земљишта, прати се и ниво подземних вода. ЈВП „Воде Војводине“ одржава 20.687 километара мреже мелиоративних канала, који су део комплексног система за одводњавање.

Подземне воде могу бити ван нашег видокруга, али их не смемо сметнути са ума. Задатак свих нас је да заштитимо подземне воде, јер ћемо у блиској будућности зависити од њихове расположивости.