Међународна регата „Воде Војводине“, 12. по реду, јутрос је испловила из Новог Сада. Регата се одржава од 24. јуна до 3. јула на војвођанским каналима и рекама и у њој учествује 100 бродова који ће прећи маршруту од 300 километара за 10 дана, на релацији Нови Сад – Бачки Петровац – Руски Крстур – Српски Милетић – Сомбор – Бездан – Апатин Богојево – Бачка Паланка.

Заједно са регаташима који су кренули са Рибарца, до новосадске преводнице Дунавом пловили су директор ЈВП „Воде Војводине, Срђан Кружевић и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

„Покушавамо да прикажемо један нови потенцијал наше северне покрајине кроз туризам и наутику, као и све оно што имају да покажу наше општине које се наслањају на каналску мрежу“, рекао је Кружевић, који је захвалио на подршци Града Новог Сада, као и свих локалних самоуправа које ће регата посетити. Он је истакао да ће овогодишњу регату одликовати низ акција, едукативних и еколошких, а да пловидба има и хуманитарни карактер, како би ЈВП „Воде Војводине“ било препознато као друштвено одговорно предузеће.

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, рекао је да није могао да замисли лепше преподне и истакао је важност очувања реке Дунав и природе уопште.

„Ово није само ствар неког авантуризма, већ и привреде и екологије“, навео је Вучевић, рекавши да је ЈВП „Воде Војводине“ показало да разуме шири значај свога посла.

Пловидбом се обележава и Дан Дунава, 29. јун, када ће регаташи бити гости у Апатину и учествовати на манифестацији поводом овог „речног празника“.

Овогодишња регата носи слоган „Чиста вода, чиста љубав“, а током пловидбе регаташи ће у сарадњи са свим локалним самоуправама одвајати отпад за рециклажу. ЈВП „Воде Војводине“ ће, у сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“, од средстава прикупљених од рециклаже и сопствених средстава купити терапеутски трицикл за Доротеу Пеић (8) из Ваљева и колица за Михајла Папа (17) из Новог Сада.

ЈВП „Воде Војводине“ укључило је и студенте у овогодишњу регату, па је за победничку идеју на конкурсу расписаном за израду лога са еко-мотивом, доделило награду од 120.000 динара студенту ФТН-а, Марку Ађину. Његов лого је тако постао заштитини знак Међународне регате „Воде Војводине“ 2022. године.