JVP „Vode Vojvodine“ obeležilo je juče Dan Dunava u Apatinu, gradu koji je na ovaj „rečni“ praznik bio domaćin ovogodišnjoj regati. Na obali Dunava organizovan je program za decu, a potom je održan koncert na vodi, praćen vatrometom i puštanjem lampiona. Ovom prilikom, Udruženju „Čepom do osmeha“ uručen je deo materijala skupljen na regati, koja je, simbolično, baš na Dan Dunava napustila vojvođanske kanale i ušla u Dunav preko prevodnice Bezdan.

„Ove godine regata ima i humanitarni karakter. U saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ organizovali smo sakupljanje reciklažnog otpada i sva sredstva biće namenjena za kupovinu pomagala za devojčicu iz Valjeva i dečaka iz Novog Sada“, istakla je izvršna direktorka JVP „Vode Vojvodine“, Danka Vasiljević, zahvalivši Apatinu i ostalim lokalnim samoupravama što su se odazvale pozivu da ugoste regataše.

Ona je navela da je dolazak regate u Apatin, po prvi put, Dunavom iz kanala DTD omogućen nakon velike rekonstrukcije prevodnice Bezdan i podsetila da je i student FTN-a, Marko Ađin, čije rešenje je pobedilo na konkursu JVP „Vode Vojvodine“ za logo regate, rođeni Apatinac.

„Apatin je ucrtan i na mapu evropskog vodenog koridora koji se nalazi na polovini plovnog toka Dunava i to nama neopisivo mnogo znači za turizam“, rekao je zamenik predsednice Opštine Apatin, Radovan Đukić, koji se zahvalio JVP „Vode Vojvodine“ što se i ovaj grad našao na ruti ovogodišnje regate.

Dan Dunava – 29. jun, obeležen je juče u 14 zemalja dunavskog basena. Dunav je druga po veličini evropska reka, sa svojih 2.850 km, dok kroz Srbiju teče u dužini od oko 587 km. Povodom Dana Dunava, JVP „Vode Vojvodine“ organizuje već deceniju i po unazad rekreativnu regatu, kako bi ukazalo na velike plovne potencijale Vojvodine, važnost razvoja nautičkog turizma, ali i očuvanja životne sredine na plovnom području.