ТРАНСЛОКАЦИЈА РИБЉЕГ ФОНДА ИЗ ЈЕЗЕРА

Рибљи фонд на акумулацији „Чонопља“, који је угрожен због пресушивања језера услед високих температура и највеће суше од 2012. године, измешта се по хитном поступку. Транслокација рибе обавиће се сутра, уз инспекцијски надзор и поштовање свих предвиђених процедура, а риба ће до премештања на другу локацију – у најближи канал Хс ДТД, бити смештена у специјализоване базене са кисеоником.

Овај изузетно захтеван посао ЈВП „Воде Војводине“, у циљу спашавања рибљег фонда, први пут предузима после више од деценије. Помор рибе пријављен је јуче ујутро, а највише је угинулих јединки тостолобика преко 10 кг, којима је потребна већа количина кисеоника, те су због тога осетљивије врсте.  

АКУМУЛАЦИЈА ЧОНОПЉА ДЕО БУДУЋЕГ ПОДСИСТЕМА ТЕЛЕЧКА

Забрињавајуће спуштање нивоа воде услед високих температура на овој локацији проблем је који траје годинама, јер се језеро снабдева водом искључиво из атмосферских падавина и акумулација се не може допуњавати водом из природних водотока или каналске мреже.

Осим тога, сушењу акумулација доприноси и неодговоран однос пољопривредника, услед самоиницијативног бушења бунара, без спровођења законске процедуре.

Имајући све то у виду, а у циљу константног снабдевања водом те акумулације и спашавања рибљег фонда, ЈВП „Воде Војводине“ интензивно ради на пројекту њеног повезивања са каналом Хс ДТД „Врбас-Бездан“. Акумулација „Чонопља“ постаће део будућег подсистема „Телечка“, из којег ће се водом снабдевати  северна Бачка.

У оквиру овог захтевног пројекта, за који је потребан дужи временски период, градиће се чак пет црпних станица, три изливне грађевине, мноштво устава и пропуста, а каналска мрежа биће дуга преко 50 километара. Инвестиција ће коштати више од 4,5 милијарди динара, а када пројекат буде готов омогућиће наводњавање 25.144 хектара. Међутим, оно што је за решавање овог проблема најважније, акумулација „Чонопља“ постаће  вештачка и више неће зависити од атмосферских и климатских услова, као до сада. Тренутно је у припреми пројектно-техничка документација за овај пројекат. 

У циљу истинитог информисања, напомињемо да на брани акумулације „Чонопља“ нема никаквих оштећења нити цурења воде, те да информација коју су пренели поједини медији не одговара чињеничном стању.