Moderan čamac sa motorom od 100 konjskih snaga predat je danas novosadskoj Jedinici za bezbednost na rekama, kao pomoć za efikasnije obavljanje njihovih poslova, ali i za pružanje podrške ribočuvarima JVP „Vode Vojvodine“ u borbi protiv ribokradica.

Primopredaji čamca prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, načelnik Jedinice za bezbednost na rekama Mitar Jokanović, načelnik Policijske uprave Novi Sad Goran Radonjić i načelnik Jedinice za bezbednost na rekama Novi Sad Branislav Premović, kome je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević zvanično uručio ključeve čamca.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova može samo da bude ponosno i zahvalno na saradnji i na razumevanju koje ima i od Grada Novog Sada i od JVP „Vode Vojvodine“. Bez podrške i bez takve pomoći, ni mi ne bismo bili tako uspešni“, rekao je ministar Vulin, istakavši da je Jedinica za bezbednost na rekama, koja je formirana u aprilu, do sada dala odlične rezultate. On je dodao da ova jedinica ima zadatak da se bori protiv šverca i da Dunav, Savu i Tisu učini bezbednim.

Gradonačelnik Vučević rekao je da je život gradova neraskidivo vezan sa rekama i nagalasio da je potrebno čuvati riblji, odnosno životinjski i biljni svet, isto kao što se čuva kvalitet vode ili vazduha.  

Čamac koji je JVP „Vode Vojvodine“ ustupilo policiji poseduje modernu prateću opremu, poput megafona, rol barova, rotacije i sonara pomoću kog je moguća kompletna vidljivost rečnog tla. Vrednost plovila i navedene opreme iznosi 3,85 miliona dinara.

 „Nijedno preduzeće se ne može nazvati uspešnim ukoliko nema jednu dobru dozu društvene odgovornosti. Policijska uprava Novog Sada će pomoći u sprečavanju krivičnih dela koja se tiču naše delatnosti, ali sam siguran da će ovo plovilo itekako imati smisla u otkrivanju i sprečavanju krivičnih dela koja se dešavaju na našim rekama“, rekao je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Kružević. On je istakao da je Ribočuvarska služba preduzeća u nizu akcija u kojima je sarađivala sa policijom uspela za samo prvih šest meseci ove godine da dostigne ukupan broj pregleda i kontrola obavljenih tokom cele prošle godine, kao i da skoro izjednači količinu zaplenjenog pribora.

Ustupanje čamca i saradnja sa Rečnom policijom doprineće boljem i lakšem sprovođenju mera koje je JVP „Vode Vojvodine“ preduzelo  u poslednje dve godine  u cilju očuvanja ribljeg fonda. Do sada je oformljen monitoring centar, omogućeno snimanje reka sa vode i iz vazduha, za ribočuvare je nabavljeno deset modernih čamaca i osam terenskih automobila, kao i najsavremenija bespilotna letilica (dron). JVP „Vode Vojvodine“ iz godine u godinu povećava količinu mlađi za poribljavanje, a na inicijativu preduzeća zabranjen je i privredni ribolov na oko 20 kilometara šire gradske zone na području Grada Novog Sada.

Kružević je zaključio da je plan preduzeća da nastavi da bude društveno odgovorna kompanija, te da se uspostavi što bolja saradnja sa svim ostalim institucijama sa kojima preduzeće ima zajedničke ciljeve.