Модеран чамац са мотором од 100 коњских снага предат је данас новосадској Јединици за безбедност на рекама, као помоћ за ефикасније обављање њихових послова, али и за пружање подршке рибочуварима ЈВП „Воде Војводине“ у борби против рибокрадица.

Примопредаји чамца присуствовали су министар унутрашњих послова Александар Вулин, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, начелник Јединице за безбедност на рекама Митар Јокановић, начелник Полицијске управе Нови Сад Горан Радоњић и начелник Јединице за безбедност на рекама Нови Сад Бранислав Премовић, коме је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић званично уручио кључеве чамца.

„Министарство унутрашњих послова може само да буде поносно и захвално на сарадњи и на разумевању које има и од Града Новог Сада и од ЈВП „Воде Војводине“. Без подршке и без такве помоћи, ни ми не бисмо били тако успешни“, рекао је министар Вулин, истакавши да је Јединица за безбедност на рекама, која је формирана у априлу, до сада дала одличне резултате. Он је додао да ова јединица има задатак да се бори против шверца и да Дунав, Саву и Тису учини безбедним.

Градоначелник Вучевић рекао је да је живот градова нераскидиво везан са рекама и нагаласио да је потребно чувати рибљи, односно животињски и биљни свет, исто као што се чува квалитет воде или ваздуха.  

Чамац који је ЈВП „Воде Војводине“ уступило полицији поседује модерну пратећу опрему, попут мегафона, рол барова, ротације и сонара помоћу ког је могућа комплетна видљивост речног тла. Вредност пловила и наведене опреме износи 3,85 милиона динара.

 „Ниједно предузеће се не може назвати успешним уколико нема једну добру дозу друштвене одговорности. Полицијска управа Новог Сада ће помоћи у спречавању кривичних дела која се тичу наше делатности, али сам сигуран да ће ово пловило итекако имати смисла у откривању и спречавању кривичних дела која се дешавају на нашим рекама“, рекао је директор ЈВП „Воде Војводине“ Кружевић. Он је истакао да је Рибочуварска служба предузећа у низу акција у којима је сарађивала са полицијом успела за само првих шест месеци ове године да достигне укупан број прегледа и контрола обављених током целе прошле године, као и да скоро изједначи количину заплењеног прибора.

Уступање чамца и сарадња са Речном полицијом допринеће бољем и лакшем спровођењу мера које је ЈВП „Воде Војводине“ предузело  у последње две године  у циљу очувања рибљег фонда. До сада је оформљен мониторинг центар, омогућено снимање река са воде и из ваздуха, за рибочуваре је набављено десет модерних чамаца и осам теренских аутомобила, као и најсавременија беспилотна летилица (дрон). ЈВП „Воде Војводине“ из године у годину повећава количину млађи за порибљавање, а на иницијативу предузећа забрањен је и привредни риболов на око 20 километара шире градске зоне на подручју Града Новог Сада.

Кружевић је закључио да је план предузећа да настави да буде друштвено одговорна компанија, те да се успостави што боља сарадња са свим осталим институцијама са којима предузеће има заједничке циљеве.