Директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић обишао је данас радове на санацији преводнице у Малом Стапару, заједно са председником Општине Кула Дамјаном Миљанићем.

„После 1979. године, ово је прва озбиљнија, тотална реконструкција објекта који свакако завређује нашу пажњу јер има историјски и културолошки значај“, рекао је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, наводећи да ће радови, вредни 97 милиона динара, бити готови до половине октобра.

Овом приликом, постигнут је и договор о о завршетку стазе поред канала од Куле према Црвенки и Сивцу, али и о новом пројекту изградње пристаништа за бродове у насељеним местима на тој траси.

„Увек ми је задовољство и част да будем гост у Кули, да обиђем радове са председником и да направимо нове договоре за будућност“, рекао је Кружевић, додајући да је на ЈВП „Воде Војводине“ да се направе пристаништа, те да обезбеди услове пловидбе, да дубина и ниво канала буду задовољавајући и да пловни пут буде сигуран, али и да ће у Сивцу бити спуштена обала, како би грађани добили своју плажу.

Председник Општине Кула Дамјан Миљанић је рекао да је сарадња са ЈВП „Воде Војводине“ одлична, додајући да су радови на санацији преводнице у Малом Стапару највећи радови на територији Општине из области водопривреде, након измуљења Великог бачког канала од пре неколико година.  

Ремонт преводнице у Малом Стапару обухвата грађевинске радове на комори објекта и машинске радове на њеним капијама. Радовима се приступило јер су поједини делови преводнице били веома оштећени и дотрајали, те је коришћење објекта постало несигурно. Ово је била и прилика да се санира и мост на преводници, оштећен дугогодишњим проласком теретних возила и тешке пољопривредне механизације. Извођач радова је ДТД „Северна Бачка“ доо Суботица. Ова преводница је бисер индустријске баштине у Војводини. Изграђена је 1795. године, направљена да пропушта бродове до 500 тона носивост и још увек је у функцији, а отвара се на ручни погон. Данас, овај локалитет представља омиљено излетиште за житеље околних градова и има снажан потенцијал за развој туризма.