Завршне радове на измуљењу ободног канала на Старом језеру, обишли су данас Данка Васиљевић, извршна директорка ЈВП „Воде Војводине“ и Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

 

Пројекат на уређењу каналске мреже на територији Кикинде вредан је 40 милиона динара, а заједнички га спроводе Аутономна Покрајина Војводина, Град Кикинда и ЈВП „Воде Војводине“. Предвиђено је уређење 30 километара каналске мреже у три катастарске општине- Кикинда, Башаид и Банатска Топола. Тренутно се у Кикинди завршава 5 км мреже, а приводе се крају и радови на уређењу 15 км мреже у Башаиду и 10 км у Банатској Тополи.

 

“Захваљујемо се Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и Граду Кикинди који су препознали значај улагања у каналску мрежу. Радови су подразумевали уклањање више од 260.000 квадратних метара биљне вегетације, а измуљено је преко 40.000 кубних метара муља. Надам се да ћемо приликом нашег следећег заједничког сусрета моћи да се похвалимо новим радовима, а све у циљу унапређења каналске мреже на територији Града Кикинде“, изјавила је Данка Васиљевић, извршна директорка ЈВП “Воде Војводине“.

 

На каналу Кинђа – северни крак у току су радови на измуљењу и одлагању материјала чиме ће се прочистити водени прстен око Старог језера. Поред тих радова извршено је и чишћење пропуста који су се у претходном периоду зачепили од биљне вегетације и муља.

 

“Наставили смо уређење каналске мреже на територији нашег града, што је још један доказ одличне сарадње коју спроводимо са предузећем „Воде Војводине“, уз подршку ресорног Секретаријата. За Кикинђане је Старо језеро од велике важности, а ови радови представљају додатно уређење чиме ће наша предивна оаза добити нови изглед. Желимо да очувамо изглед омиљеног шеталишта чишћењем и одржавањем канала, као и  неким новим, додатним садржајима“, рекао је градоначелник.

 

Завршетком радова каналска мрежа у овом делу Војводине биће много функционалнија, а значајно ће се унапредити и одбрана од унутрашњих и спољашњих вода на територији Кикинде.