Završne radove na izmuljenju obodnog kanala na Starom jezeru, obišli su danas Danka Vasiljević, izvršna direktorka JVP „Vode Vojvodine“ i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

 

Projekat na uređenju kanalske mreže na teritoriji Kikinde vredan je 40 miliona dinara, a zajednički ga sprovode Autonomna Pokrajina Vojvodina, Grad Kikinda i JVP „Vode Vojvodine“. Predviđeno je uređenje 30 kilometara kanalske mreže u tri katastarske opštine- Kikinda, Bašaid i Banatska Topola. Trenutno se u Kikindi završava 5 km mreže, a privode se kraju i radovi na uređenju 15 km mreže u Bašaidu i 10 km u Banatskoj Topoli.

 

“Zahvaljujemo se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Gradu Kikindi koji su prepoznali značaj ulaganja u kanalsku mrežu. Radovi su podrazumevali uklanjanje više od 260.000 kvadratnih metara biljne vegetacije, a izmuljeno je preko 40.000 kubnih metara mulja. Nadam se da ćemo prilikom našeg sledećeg zajedničkog susreta moći da se pohvalimo novim radovima, a sve u cilju unapređenja kanalske mreže na teritoriji Grada Kikinde“, izjavila je Danka Vasiljević, izvršna direktorka JVP “Vode Vojvodine“.

 

Na kanalu Kinđa – severni krak u toku su radovi na izmuljenju i odlaganju materijala čime će se pročistiti vodeni prsten oko Starog jezera. Pored tih radova izvršeno je i čišćenje propusta koji su se u prethodnom periodu začepili od biljne vegetacije i mulja.

 

“Nastavili smo uređenje kanalske mreže na teritoriji našeg grada, što je još jedan dokaz odlične saradnje koju sprovodimo sa preduzećem „Vode Vojvodine“, uz podršku resornog Sekretarijata. Za Kikinđane je Staro jezero od velike važnosti, a ovi radovi predstavljaju dodatno uređenje čime će naša predivna oaza dobiti novi izgled. Želimo da očuvamo izgled omiljenog šetališta čišćenjem i održavanjem kanala, kao i  nekim novim, dodatnim sadržajima“, rekao je gradonačelnik.

 

Završetkom radova kanalska mreža u ovom delu Vojvodine biće mnogo funkcionalnija, a značajno će se unaprediti i odbrana od unutrašnjih i spoljašnjih voda na teritoriji Kikinde.