Пуштањем чак 1.400 килограма млађи, односно, 7.000 јединки једногодишњег шарана, данас је на каналу ДТД у Србобрану почела овогодишња редовна акција порибљавања ЈВП „Воде Војводине“. Ово је уједно и рекордна количина рибље млађи којом је порибљена једна локација. Акцији порибљавања присуствовали су директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, председник Општине Србобран Радивој Дебељачки, надлежни инспектор и представници Удружења спортских риболоваца „Бачка 2017“ из Србобрана.

„Налазимо се у Србобрану на једној прелепој локацији, рекао бих и јединственој у Србији, где у самом центру општине можете да се бавите спортским риболовом, а другу годину за редом овде порибљавамо. Ово је и једна од 13 локација у покрајини коју покривамо са нашим мониторинг центром, са фиксном камером која се налази испод моста и читаво подручје је 24 сата под мониторингом. У плану је да поставимо још 10 таквих камера и двадесетак мобилних, које ћемо постављати сакривене да бисмо рибокрадицама ушли у траг и спречили нелегалан риболов“, изјавио је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић.

Он се захвалио компанији „Телеком Србија“ која је уложила велике напоре да покрије те локације мобилном мрежом, али и речној полицији на помоћи да се стане на пут рибокрадицама, што је већ резултирало са смањењем нелегалног излова рибе.  

Кружевић је нагласио да је ЈВП „Воде Војводине“ ушло ове године у велике инвестиције на територији Србобрана и најавио да ће наредне године бити формиран први пункт, где ће грађани моћи да се информишу о задужењу за накнаду за наводњавање, добију све потврде које издаје предузеће и купе риболовну дозволу.

Председник Општине Србобран Радивој Дебељачки навео је да је обала канала испод моста у Србобрану изузетно атрактивна међу риболовцима. Он је истакао да на територији Србобрана у току изузетно важан пројекат спајања канала ДТД и реке Криваје, који ће омогућити наводњавање за 6.000 хектара обрадивог земљишта, али и обезбедити више воде у кориту и самим тим дати нови живот Криваји. У оквиру редовног годишњег програма порибљавања, у наредним данима на укупно 23 локације биће пуштено 18.500 килограма рибље млађи, односно, 92.500 јединки аутохтоне врсте једногодишњег вретенастог шарана у риболовне воде којима управља ЈВП „Воде Војводине“ – канале Хидросистема ДТД, део Дунава, Кривају и заштићена природна добра Јегричку и Бељанску бару. Све локације на којима ће бити спроведено порибљавање у наредном периоду чешће ће контролисати рибочувари.