Светски дан вода – 22. март, ове године посвећен је позиву да свако од нас лично предузме кораке на убрзавању промена које ће здраву воду учинити што доступнијом.

Под слоганом „Буди промена“ чује се јасна порука која указује на то да сваки појединац, заједница, институција може направити разлику променом начина на који користи и управља водом. Нарочито је важно апеловати на свест о значају рационалног коришћења овог не само драгоценог, сада већ и угроженог ресурса.

ЈВП „Воде Војводине“ придружује се позиву на акцију поводом „Светског дана вода 2023“ и указује на то да и мале промене лоших навика могу бити спас за воду, без које нема живота.

Сви заједно треба да чувамо водотоке тако што ћемо пре свега престати или спречити бацање отпада, у воду и око воде.

Нажалост, није редак случај да, посебно мелиоративни канали, постају депоније и да се у њих, поред биљног отпада баца чак и крупан отпад. Посебан проблем престављају пестициди који такође завршавају у каналској мрежи. Нагомилано ђубре успорава или онемогућава проток воде, на појединим местима се стварају такозвани „чепови“, а пропусти бивају затрпани.

То не представља само еколошки проблем, већ се на тај начин угрожава и ефикасно одвођење вишка воде са њива, с једне стране, али и наводњавање у сушним периодима код двонаменских система.

„Буди промена коју желиш да видиш у свету“, порука је коју су данас послале УН поводом Светског дана вода.