Са Дунава из Новог Сада кренула је данас 13. по реду Међународна регата „Воде Војводине“, која ће трајати до 30. јуна.

Овогодишња регата ће за девет дана пловидбе прећи маршруту од 250 км по војвођанским рекама и каналима, на релацији: Нови Сад-Тител-Зрењанин-Житиште-Михајлово (Јанков мост)-Нови Бечеј-Бечеј-Србобран-Бачки Петровац-Нови Сад, а слоган регате је “Канали пловни, за равницу плодну”.

„Слоганом овогодишње регате желимо да истакнемо значај и важност одржавања и чишћења каналске мреже и канала у нашој северној покрајини. ЈВП „Воде Војводине“ управља са 600 километара пловне каналске мреже и на том пловном путу се налази чак 16 бродских преводница које су неопходне за његово функционисање. Ове године регаташи ће први пут проћи кроз реконструисану преводницу Клек, реконструисану захваљујући средствима из ИПА пројекта прекограничне сарадње Румунија-Србија. Трудимо се да истакнемо наутички и туристички потенцијал локалних самоуправа кроз које пролазе наша каналска мрежа. У претходних годину дана смо поставили преко 100 пецарошких места дуж канала у нашој северној покрајини. Војводина је некада била мочварно подручје, али захваљујући улагању у пољопривреду и каналску мрежу постала је изузетно погодно и плодно пољопривредно тло. ЈВП „Воде Војводине“ је ове године обезбедило чак рекордних четири милијарде динара за улагање у каналску мрежу и водне објекте, како бисмо обнављали постојеће и правили нове системе за одводњавање и наводњавање“, изјавила је Бојана Пећо-Финџановић, саветница директора ЈВП Воде Војводине. Она се захвалила локалним самоуправама које су домаћини регате на сарадњи и пожелела регаташимA пријатну пловидбу, а позвала је грађане да се придруже прослави Међународног дана Дунава – 29. јуна на новосадском Штранду.

„Календарски гледано, овај дан коинцидира са почетком лета и где ћете лепшег и занимљивијег догађаја. Ово је једна прелепа манифестација и свим учесницима желим да им сваки секунд у Новом Саду буде пријатан и да им сваки талас буде угодан. Регата ће се 29. јуна вратити на купалиште Штранд и тада ће бити централна манифестација поводом обележавања Међународног дана Дунава“, изјавио је Александар Петровић, помоћник градоначелника Новог Сада.

Овогодишња регата подржана је од стране Покрета горана Војводине и Града Новог Сада, који ће ове године први пут бити домаћин регаташима и то на Међународни дан Дунава, 29. јуна, када ће на Шпицу за све грађане бити организован забавно-едукативни програм, уз вожњу по Дунаву за најмлађе, жонглере ватром, концерт групе „Амајлија“ и ватромет.