U Srpskom Itebeju danas je otvoren privremeni granični prelaz između Rumunije i Srbije na Begeju, a naši nautičari će zajedno sa Rumunskim brodom “Pelikan” biti prvi koji će posle 65 godina Plovnim Begejom stići do Temišvara.

Plovidba Begejom posle 65 godina i prolazak kroz rekonstruisanu prevodnicu u Srpskom Itebeju omogućeno je zahvaljujući prekograničnom projektu BEGA, koji je plovnim putem povezao Srbiju i Rumuniju.

Naši nautičari će imati priliku da nakon plovidbe prisustvuju i večernjem koncertu u Temišvaru, a ceo događaj je organizovan u sklopu projekta Temišvar- Evropska prestonica kulture

U okviru međunarodnog projekta Bega, sa srpske strane su izgrađene biciklističke staze od Kleka do državne granice, ali su i rekonstruisane dve naše prevodnice, Klek i Srpski Itebej i dve Rumunske, što je i omogućilo  plovidbu Begejom do Temišvara.

Od marta meseca ove godine, svakog poslednjeg vikenda u mesecu granični prelaz na Srpskom Itebeju služio je uglavnom za pešake i bicikliste, a samo ovog vikenda je prvi put otvoren i za vodeni saobraćaj.