У Српском Итебеју данас је отворен привремени гранични прелаз између Румуније и Србије на Бегеју, а наши наутичари ће заједно са Румунским бродом “Пеликан” бити први који ће после 65 година Пловним Бегејом стићи до Темишвара.

Пловидба Бегејом после 65 година и пролазак кроз реконструисану преводницу у Српском Итебеју омогућено је захваљујући прекограничном пројекту БЕГА, који је пловним путем повезао Србију и Румунију.

Наши наутичари ће имати прилику да након пловидбе присуствују и вечерњем концерту у Темишвару, а цео догађај је организован у склопу пројекта Темишвар- Европска престоница културе

У оквиру међународног пројекта Бега, са српске стране су изграђене бициклистичке стазе од Клека до државне границе, али су и реконструисане две наше преводнице, Клек и Српски Итебеј и две Румунске, што је и омогућило  пловидбу Бегејом до Темишвара.

Од марта месеца ове године, сваког последњег викенда у месецу гранични прелаз на Српском Итебеју служио је углавном за пешаке и бициклисте, а само овог викенда је први пут отворен и за водени саобраћај.