Директор ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић, данас је заједно са  министарком за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Јеленом Танасковић и градоначелницом Сремске Митровице, Светланом Миловановић, обишао радове на изградњи Црпне станице „Јарак“.

Ови радови припадају трећој фази радова финансираних из Абу Даби фонда, а подразумевају између осталог да новоизграђена црпна станица пуни канал свежом водом из реке Саве, те да се та вода кроз постојећу и новоизграђену каналску мрежу усмерава даље уз помоћ регулационе уставе.

Поред ових, завршавају се и радови на изградњи подсистема Јарачка Јарчина који подразумевају реконструкцију канала Јарачка Јарчина и Галовача.

Свe ово представља почетну фазу у даљем развоју система за наводњавање Срема. Зато је, у наставку, потребно изградити и нови канал који ће спојити Јарачку Јарчину и систем Галовача – Врањ, када ће се моћи наводњавати 20.000 хектара земљишта.

Директор Кружевић је истакао да су изградња црпне станице и регулационе уставе међу најважнијим пројектима који се тренутно раде у Војводини. Он је као фасцинантан податак истакао чињеницу да ће будућа црпна станица имати капацитет од чак  12 m3/s и да ће се већ следеће године на подручју Сремске Митровице, Руме и Пећинаца моћи наводњавати око 10.000 хектара земљишта. „Изградња црпне станице, „Јарак“ са регулационом уставом и реконструкција подсистема Јарачка Јарчина вредни су око 8 милиона евра“, рекао је Кружевић. Он је такође најавио и наставак радова на пројектима за наводњавање Срема, у оквиру којих ће вештачка језера Борковац и Павловци постати акумулације.

Министарка Танасковић је изјавила да ће ови пројекти озбиљно подићи ниво пољопривредне производње на овом подручју, уз подсећање да ће се у пројекте наводњавања у Срему укупно уложити око 100 милиона евра, што би до 2027. године требало да омогући наводњавање на више од 100.000 хектара.

Градоначелница Сремске Митровице још једном је подвукла значај ових радова за сремску пољопривреду и захвалила се директору ЈВП „Воде Војводине“ и министарки пољопривреде на подршци.