ЈВП „Воде Војводине“ овогодишњу акцију порибљавања и јесењег пошумљавања започело је на подручју општине Кула. Почетку ових акција присуствовао је директор ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић заједно са председником Општине Кула, Дамјаном Миљанићем.

На две локације, у Црвенки и Крушчићу, испуштено је 1800 kg рибе, односно око 15.000 јединки љускавог вретенастог шарана, а садњом 2000 садница тополе и багрема у  Кули отпочела је јесења акција пошумљавања.

Директор Кружевић истакaо је изузетно добру сарадњу с општином Кула, рекавши: „Сама чињеница да баш одавде почињемо наше две највеће акције, порибљавање и пошумљавање, довољно говори о томе колико нам је та сарадња важна. Изузетно смо задовољни и сарадњом са удружењима грађана јер да није њих ово што радимо не би могло бити сачувано и не би имало смисла.“ Том приликом најавио је да ће сарадња са општином Кула бити настављена кроз разне акције, укључујући и постављање педесетак места за пецароше на обалама канала.

Председник Миљанић имаo je само речи хвале за сарадњу са ЈВП „Воде Војводине“. „Захваљујући тој сарадњи Велики бачки канал постаје центар свих дешавања у Кули“, рекао је Миљанић и напоменуо да су то препознали и сами грађани пруживши масовну подршку овим акцијама.

Акцији порибљавања прикључило се Удружење риболоваца „Црвенка 2022“, а пошумљавање су подржали „Зелена зона општине Кула“, атлетски клуб „Хајдук маратон тим“ и  пчеларско друштво „Сивац“.

Овогодишњим планом порибљавања предвиђено је да се на 26 локација у Хидросистем ДТД, део Дунава, Кривају и заштићена природна добра Јегричку и Бељанску бару испусти 17.900 kg једногодишње млађи шарана. Такође, уз шарана, први пут у риболовне воде биће пуштено и 100 kg лињака.

ЈВП „Воде Војводине“ велики значај придаје пошумљавању, а у прилог томе говори и чињеница да ће овом јесењом и пролећном садњом на подручју целе покрајине треба бити пошумљено око 200 хектара са више од 200.000 садница.

У наредном периоду циљ ЈВП „Воде Војводине“ је, да поред редовног пошумљавања, спроведе и План санације у којем је предвиђено да се у наредне четири године засади 500.000 садница разног дрвећa и на тај начин ревитализују све страдале шуме у невремену које је летос задесило подручје северне покрајине.

Трудимо се да појачамо посвећеност очувању животне средине и ово је добар пример подизања еколошке свести. Шуме имају посебан значај за животну средину, и као друштвено одговорна компанија, захваљујући својим ресурсима, са овим активностима ће се и убудуће наставити.