Kao posledica povećanih atmosferskih padavina i delom topljenja snega, došlo je do rasta nivoa reka u slivu Dunava i Tise, što je prouzrokovalo i povećanje nivoa vodostaja na teritoriji Vojvodine.

Na osnovu izmerenih današnjih vodostaja,  JVP „Vode Vojvodine“ proglasilo je redovnu odbranu od poplava na deonici reke Dunav, od državne granice sa Mađarskom do Čente.

Proglašene su mere redovne odbrane i na reci Tisi, od brane kod Novog Bečeja do uliva u reku Dunav, na kanalu Begej, od uliva u reku Tisu do Hidročvora Stajićevo, kao i na 3 km Karašca kod Čente.

Takođe, mere su sprovedene i na kanalu Hs DTD, od ustave Bezdan do ustave Češka ćuprija, kao i za crpne stanice Bezdan I i Bezdan II.

Prema prognozama RHMZ-a, u narednim danima očekuje se dalji porast Dunava i Tise, ali se ne očekuje dostizanje merodavnog nivoa za proglašenje vanredne odbrane od poplava na pomenutim deonicama. Očekuje se, da će, ukoliko ne bude iznenadnih obilnih padavina, vrh talasa koji u Srbiju ulazi tokom vikenda proteći bez posledica i da će potom uslediti njegov nagli pad.

Trenutno se na području Vojvodine mere redovne odbrane od poplava sprovode na ukupno 385,11 km.

Stručne službe JVP „Vode Vojvodine“ su na terenu i prate razvoj situacije, nadziru sve eventualne promene u skladu sa Opštim i operativnim planom za odbranu od poplava.