У оквиру редовног одржавања Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав, у току су радови на чишћењу канала Нови Сад – Савино Село, укупне дужине 5 km, који подразумевају измуљење корита, тарупирање и чишћење насипа.

Тренутно се радови обављају на десној обали Малог канала, на потезу између Руменачког моста и градилишта новог железничког моста. Након тога предстоје радови на деоници узводно од Новосадске преводнице, као и у делу непосредно уз преводницу.

Чишћењу канала приступило се због великог ширења трске дуж самог канала, чиме се успоравала вода у приобалном делу што је за последицу имало нагомилавање муља. Обалу канала потребно је очистити од многобројне вегетације, али како не би дошло до ерозије обале, као заштитни појас оставља се 1 метар равномерно распоређене приобалне вегетације.

Сви ови радови изводе се специјализованим машинама, а извађени материјал  се амфибијским багером утовара у барже и транспортује даље до оближње природне депресије. Према досадашњој динамици радови би требало да буду завршени у априлу, два месеца пре уговореног рока, а очекује се да ће укупно бити уклоњено 40.000 m3 муља и вегетације.